Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Orang-oetan

Sumatra,
Indonesië


Op zo'n 100 kilometer van Medan op Sumatra ligt Bukit Lawang, aan de rand van het Gunung Leuser nationale park en aan de rivier Bohorok. Onder begeleiding van een gids hebben we een jungle-trek door dit tropisch regenwoud gedaan. Je komt dan allerlei flora en fauna tegen, waaronder orang-oetans en makaken. Alleen dit is al voldoende reden om in Medan uit het vliegtuig te stappen in plaats van door te vliegen naar Java of Bali.
Helaas wordt door (illegale) ontbossing het leefgebied van de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii) sterk verkleind door aanplant van palmolieplantages en wordt hun voortbestaan daardoor bedreigd. Gelukkig is er het Wereld Natuur Fonds dat zich voor deze dieren inzet en beginnen mensen in Indonesië zelf ook te beseffen dat dit niet de goede kant op gaat.
Anders dan bijvoorbeeld de Borneose orang-oetan houdt de Sumatraanse orang-oetan zich voornamelijk in bomen op, wat mogelijk komt door de aanwezigheid van de Sumatraanse tijger, een natuurlijke vijand van de orang-oetan. Volwassen mannetjes wegen gemiddeld 87 kilo en zijn bijna 1 meter groot. Vrouwtjes wegen gemiddeld 37 kg en zijn gemiddeld zo’n 25 cm kleiner dan de mannetjes. De Sumatraanse orang-oetan kan ouder dan 50 jaar worden.