Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De verkiezingskaravaan is langs geweest

Sumatra,
Indonesië


Bij deze warung, familierestaurant en winkel, maakt dit jongetje met zijn T-shirt onbedoeld reclame voor een partijleider van het districtsbestuur van Sumatra.
Sinds de reformatie (reformasie) in 1998, toen Soeharto na 32 jaar werd afgezet, heeft het Indonesische staatsbestel zich ontwikkeld van een autoritair systeem naar een meer democratisch systeem. Het monopolie op politieke partijen is vrijgegeven en er zetelen een tiental partijen in het parlement, waarvan de belangrijkste de Golkar(Partai Golongan Karya), een islamitische partij, en de PDI-P (Partai Demokrasi Indonesia - Perjuangan), een nationalistische partij, zijn.
De partijen houden zich aan de staatsfilosofie, de Pancasila. De Pancasila bestaat uit vijf principes: Geloof in één God (volgens één van de grote religies), consensusdemocratie (toch nog iets Nederlands) , rechtvaardigheid, nationale eenheid en solidariteit.
Toen wij op Sumatra waren (2008) waren de verkiezingen in volle gang. Overal wapperden vlaggen met de stier van de Golkarpartij. Van de lokale besturen werd vooral de leider getoond. Om kiezers naar de stembus te krijgen, werd er flink met cadeautjes, zoals petjes en T-shirts gestrooid. Ik zie onze kinderen al met Mark Rutte lopen......