Komodo en Rinca

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Komodovaraan lopend in bos Rinca

Komodo en Rinca,
Indonesië


In Indonesië, provincie Oost-Nusa Tenggara heb je de Kleine Soenda eilanden met de eilanden Padar, Komodo en Rinca. Ze liggen tussen Soembawa en Flores en zijn eilanden van het Nationale Park Komodo dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Wij gingen naar de eilanden met een boot waar we vanuit Flores naar de eilanden gingen en waar we ook op sliepen. Op de eilanden Komodo en Rinca hebben we een wandeling gemaakt waarbij we het geluk hadden enkele Komodovaranen te zien, de grootste hagedis ter wereld, lengte tot 3m. Op Rinca de meeste. Er lagen al een aantal bij de houten huizen waar de rangers zaten en waar de wandeling vertrok. Tijdens de wandeling zagen we enkele en liepen soms op korte afstand langs een varaan. Deze lagen verscholen tussen het hoge gras.

De Komodovaraan eet levende dieren maar ook aas en kadavers die indirect door de varaan gedood zijn door hem te bijten en door het speeksel waar dodelijke bacterien of zo in zitten gaat het dier langzaam dood. Hij is daarom zowel een carnivoor en een alfapredator.

Een hele speciale ervaring om het toch best wel gevaarlijke en onvoorspelbaar dier te zien.