Celebes (Sulawesi)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Duizenden Kalongs in Soppeng!

Celebes (Sulawesi),
Indonesië


Nog een tip die je niet in de Lonely Planet tegenkomt:

Wanneer je in Zuid Sulawesi bent, loont het zich de moeite om de stad Watansoppeng (of gewoon Soppeng) te bezoeken. Het is een kleine stad in een bergachtig gedeelte van Zuid Sulawesi. Heel bijzonder aan deze stad zijn de duizenden Kalongs.
Kalongs zijn vliegende honden, oftewel super grote vampier vleermuizen. Overdag zie je er niet veel van want dan slapen deze beesten. Ze zitten dan in de vele tamarind bomen die her en der in de stad staan verspreid.

Om 6 uur 's-avonds, wanneer het schemert, precies wanneer de moskeeen hun azan gezang verspreiden beginnen deze beesten wakker te worden. Met veel kabaal vliegen ze dan allemaal bijna op het zelfde moment op. Het is een zeer surrealistisch gezicht. zeker ook omdat deze donkere beesten op zo'n spiritueel moment opvliegen.
Duizenden vleermuizen vliegen dan over de stad en het is zeker de moeite waard om dit te gaan bekijken en filmen (foto's is zeker een stuk lastiger, trouwens, ivm de schemer. De meeste filmcamera's echter kunnen dit meestal wel goed weergeven).

Waarom al deze vleermuizen nu juist hier komen weet niemand. De bewoners van Watansoppeng denken dat er iets ergs met de stad gaat gebeuren als de vleermuizen zouden vertrekken. Het zouden natuurlijk ook de vele tamarindbomen kunnen zijn...