Celebes (Sulawesi)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Begrafenisritueel

Celebes (Sulawesi),
Indonesië


Tana Toraja, letterlijk het land van de Toraja, staat vooral bekend om zijn bijzondere begrafenissen. De meeste Toraja zijn christelijk, maar het traditionele animistische geloof speelt nog altijd een grote rol.
De Toraja geloven dat zij de overledenen naar een andere wereld moeten helpen. Het is belangrijk om dit op correcte wijze te doen, anders roep je onheil over je familie af. Het lichaam wordt tijdelijk in een tongkonan, traditioneel huisje, opgeborgen. Met de officiële begrafenis wordt vaak jaren gewacht, tot de financiën helemaal rond zijn.
Tijdens de begrafenisceremonie worden zoveel mogelijk buffels en varkens geslacht. Na de slachting worden ze ontdaan van de ingewanden, en al het vlees wordt verdeeld onder de aanwezigen, totdat alleen het hoofd overblijft.
Doordat de dode vaak al enige tijd dood is, en omdat de ceremonie enkele dagen kan duren is de ceremonie een soms zelfs vrolijke bedoening. Met veel vrolijke kindjes die overal op en in klimmen (zelfs in de tongkonan waar de dode ligt) en volwassenen die elkaar na lange tijd weer zien.