Nusa Penida deel 1, een parel voor de kust van Bali
Nusa Penida deel 1, een parel voor de kust van Bali
We gaan naar Nusa Penida. Nusa Penida ligt op ruim een half uur varen met de speedboot vanaf Sanur. Samen met Nusa Lembongan en Nusa Ceningan vormen deze drie eilanden een groep. Nusa Lembongan is een klein toeristeneiland met veel accommodatie aan de kust en aan de baaien. Het is een ideaal uitgangspunt voor snorkelaars en duikfanaten. Nusa Ceningan is middels een brug verbonden met Nusa Lembongan. Er is wat landbouw en de eilanden zijn heuvelachtig. Daarnaast zijn er veel zeewierkwekerijen langs de kuststrook. Achter Nusa Ceningan ligt Nusa Penida. Dit is het grootste eiland van de drie. Het telt rond de 50.000 inwoners, is nog nauwelijks toeristisch ontwikkeld en de wegen laten qua conditie te wensen over. Het eiland is 20 km lang en 12 km breed.
Nusa Penida was niet een bestemming die we in eerste instaantie in gedachten hadden om met een bezoekje te vereren. Maar het schijnt nog een puur en niet toeristisch eiland te zijn. We willen het meemaken.
‘s Morgens om 8 uur rijden we met de taxi naar Sanur (ongeveer 10 minuten rijden van ons huis). Het wachten bij de aanlegplaats is een leuke bezigheid. NP is niet zelfvoorzienend dus alles moet worden aangevoerd vanuit Bali, een gezellige drukte waarbij alle handelswaar klaargezet wordt. Dat komt goed zie we… verse groenten, eieren, kippen, pakken mie etc…Voldoende voorraad gaat mee. Er zijn geen aanlegsteigers voor de boten. Wadend door het water klim je de boot in. Slippers uit, schoenen uit, hupla gooi maar in de klaarstaande kratten. Het zou eens nat kunnen worden in de boot… en zo varen we rond negen uur uit. Rond kwart voor 10 komen we aan in de haven van Buyuk. De boot heeft gemiddeld 50 km/per uur gevaren. De plaatsen achterin zijn het beste. Zeker bij hoge golfslag klapt de boot aardig op het water. Het blijkt dat onze aanlegplaats Buyuk een stuk verder ligt van de Namaste bungalows dan de aanlegplaats van de Maruti boot in Toyapakeh. De bestelde transfer is er niet bij aankomst. Een aardige jongeman belt even met Namaste en het vervoer zal er in 20 minuten zijn. Voor de zekerheid bellen we ook zelf, de tactiek van bellen en je ander vervoer aanbieden kennen we. Wij wachten 40 minuten op de transfer en keuvelen met de jongeman die uiteraard toertjes aanbiedt en een forse dosis humor heeft. Bij het afscheid valt mij een big hug ten deel. Ach, zo is het wachten een leuke bezigheid.
We hebben overwogen om met de eigen motoren via Padangbai met de ferry naar NP te varen.
De wegen zijn slecht, het lijkt ons beter om niet zelf te rijden. Een goede keus, want de wegen zijn erg slecht. Als ze verhard zijn, zitten ze vol gaten en in de gebieden waar wij zijn geweest zijn nog veel onverharde gedeelten met steenslag, kuilen en gaten en hier en daar zelfs haarspeldbochten.
Rond de klok van 11 komen we aan bij Namaste bungalows in Sakti: www.namaste-bungalows.com. We zijn meteen gecharmeerd van de 10 bungalows op het terrein. In de middle of nowhere heeft een Frans echtpaar in twee jaar tijd dit parkje opgezet. Alle bungalows hebben een kleine veranda, de meubelen zijn van natuurlijke materialen en de badkamers zijn schoon en functioneel. Francois heet ons van harte welkom en voorziet ons meteen van de nodige informatie. De sfeer is relaxed en het eten in het bijbehorende restaurant is goed. Er is ook geen optie om ergens anders te eten, er is verder niets in de omgeving. De prijzen zijn gemiddeld.
Na het eten laten we de ergste hitte over ons heenkomen en liggen bij het zwembad te genieten van uitzicht en stilte! Wouw! Straks starten we met onze eerste verkenning over het eiland.
Reisinformatie:
Er zijn vanuit Sanur drie speedboten die naar Nusa Penida varen. Op het kaartje hierboven heb ik ze ingetekend. Wij kochten de goedkoopste tickets bij Caspla: voor inwoners met een Kitas rp. 75.000. Voor toeristen rond de rp 250.000. Maruti Express vraagt voor toeristen dezelfde prijs als Caspla en voor Kitashouders 125.000. Bij Mola Mola hebben we niet geïnformeerd. De vaartijd voor alle drie de boten varieert van 30 tot 45 minuten. Let echter op: de aanlegsteiger van Maruti is het meest dichtbij als je in Namaste verblijft (transfer rp 150.000). De transfer vanuit Buyuk is verder en duurder (rp 200.000). Vanuit Padangbai gaat twee keer daags de RoRo ferry. Vaartijd 1 uur. Vanuit Padangbai is tevens een speedboot die er 10 minuten over doet hoorden we.
Accomodatie:
Naast een drietal guesthouses zijn er op Nusa Penida een hotel en het bungalowpark van Namaste. Dichtbij Buyuk ligt het Ring Sameton Inn hotel. Het ligt aan de kustweg. Veel dagtoeristen gebruiken het restaurant van dit hotel voor hun maaltijd. Namaste ligt op een drietal kilometers van Sakti en een viertal kilometers vanaf Christal Bay, een snorkel- en duikstek. Het ligt in de heuvels in een natuurlijke omgeving.
Wie meer wil lezen: wijwonenopbali.wordpress.com