Bali
Prêt-à-Porter in Bali
Het paradijselijk Bali staat onder druk zegt onze taxichauffeur. Grootschalige immigratie, oprukkende religie en de aanslagen in 2002 en 2005 verstoren de zen van de grotendeels Agamu Hindoe bevolking. We merken er weinig van als we door de rijstvelden richting Seseh rijden. Nu het platte massatoerisme van Kuta, de files van Denpasar en de toeristtraps van Jimbaran steeds verder achter ons liggen, sluit Bali ons in de armen.
We zijn op Bali voor de bruiloft van vrienden. We mogen getuigen bij het huwelijk dat zal worden gesloten in 1 van de 3 villa’s die op een aan de rijstvelden grenzend stuk land staan in Seseh, een gehucht aan een doorgaande zandweg. Vier kleine winkels met wat Bintang, een dik varken, een paar tempels, mannen met vechthanen, een verlaten strand en verder rijst, rijst en rijst. Meer is er niet.
Villa Campur heet het huis waar we de komende 8 dagen verblijven. De vrienden zijn al een paar weken in de chillstand naar hun bruiloft aan het toelounchen. Hun enige stress heeft te maken met de kleermaker die ze hebben ingehuurd om het trouwpak te maken: de Bali Tailor.
Bali Tailor zijn man en vrouw die op de brommer, het favoriete Balinese vervoersmiddel, het eiland doorkruisen.
De stress wordt veroorzaakt vanwege de nakende trouwdatum en de volharding van Bali Tailor om van middag avond te maken. Maar het wachten loont, want als de afspraak om 21.00 ’s middags plaatsvindt, is het pak van een Parijse catwalk kwaliteit.
Maar Bali Tailor maakt de mens niet alleen vrolijk met vakmanvrouwschap. Ze hebben ook de lach aan de kont hangen met hun SMS-teksten:
Wij: What time will you be here?
Bali Tailor (BT): Hi mr, I am Will Came now
Wij: Are you still coming?
BT: Don’t worry I am coming at 12.
Wij (om 1400 uur): Where are you?
BT: Now I am still in street
Wij (om 1500 uur): Hello?
BT: Yes I am came now in street villa campur
Als we na de bruiloft onze vrienden uitzwaaien en nog een paar daagjes blijven hangen, vragen we Bali Tailor om nog 2 blouses te maken. We spreken af elkaar te zien bij Jimbaran als we daar op het strand aan het eten zijn (geen aanrader trouwens!). Voordat ze het strand op brommen, gooit Bali Tailor er nog drie paar memorabele SMS-en tegenaan:
1: Hi mr. robert how are you? Where are you living?
2: Yes I came now, what street
3: Mr robert I am alredy came. Please aut in parkir
Het resultaat van ons SMS-verkeer is wederom een stukje Balinese Prêt-à-Porter waar we een grote buiging voor maken. De volgende dag maken we nog een buiging. Ditmaal voor het eiland Bali waar vriendschap, mensen, cultuur en natuur ons 8 dagen lang veel hebben gegeven.