Grootste spirituele evenement ter wereld: Kumbh Mela, Allahabad India 2013
Grootste spirituele evenement ter wereld: Kumbh Mela, Allahabad India 2013
Indrukwekkend, leerzaam, gekte, waanzin, hysterie en drukte. Woorden schieten te kort om het grootste spirituele evenement ter wereld te omschrijven. Kumbh Mela is groot, groter, grootst. Miljoenen pelgrims reizen af naar de heilige plaats Allahabad om hun zonden weg te wassen in de rivier de Ganges. Tentenkampen zijn opgezet, een tijdelijke miljoenenstad is opgebouwd.
Wij zijn er in de buurt en willen deze kans grijpen, het feest meemaken en beleven. We gaan onszelf onderdompelen in deze gekte.
Het Kumbh Mela-festival (Kruikenfeest) is het grootste religieuze feest in het hindoeïsme. Niemand weet precies hoe oud het festival is. De oorsprong van het festival ligt in een van de ontstaansmythen van het hindoeïsme. Vishnu (beschermer van het heelal en god van de goedheid) kreeg ruzie met de goden terwijl hij een pot (Kumbh) met nectar vasthield. Tijdens de ruzie morste hij vier druppels op vier Noord-Indiase steden, allen liggend aan de heilige rivier de Ganges.
Hier worden nu om de drie jaar afwisselend feesten of mela’s gehouden. Het belangrijkste feest is de Maha Kumbh Mela. Deze wordt om de twaalf jaar in Allabahad gehouden en duurt 55 dagen. Er worden tussen de 110 en 120 miljoen bezoekers verwacht.
We worden afgezet op een hoofdweg tussen twee tentenkampen. Ik stap uit en laat de omgeving goed op mij inwerken. Voor mij, als leek, ziet het er in de eerste instantie uit als Lowlands, de 2.0 versie. Ik zie overal tenten, tijdelijke tempels, grote stellages, mensen en feestelijkheden. Het totale gebied beslaat ongeveer een stad als Delft, het is gigantisch. Onze gids verteld dat dit gebied normaal alleen uit zand bestaat. Het is moeilijk te geloven. Ik kijk nu toch echt naar een compleet afgewerkte miljoenenstad! Een jaar is men bezig om alles in gereedheid te brengen; gas, water, licht, 18 tijdelijke loopbruggen over de rivieren en 14 tijdelijke ziekenhuizen….Kumbh Mela is niet zomaar een Event.
We besluiten de tentenkampen in te gaan en ik laat alles op mij afkomen. Veel pelgrims bivakkeren hier 55 dagen lang. De dagelijkse dingen gaan gewoon door; ze doen de was, laten hun haren knippen, eten, drinken, slapen en bidden. We krijgen hierdoor al snel een kijkje in het dagelijks leven van de Indiër. Onze gids verteld dat Kumbh Mela goed georganiseerd is voor de pelgrims. Alles is binnen handbereik; er zijn 30.000 agenten op de been om de veiligheid te waarborgen, doktersposten, winkeltjes, tempels en eet en drinklocaties. Kumbh Mela blijkt iets weg te hebben van een All Inclusive vakantie, eten en drinken zijn namelijk inbegrepen.
Terwijl we over het terrein wandelen valt het mij op dat er wel erg veel mannen (en soms ook vrouwen) in de kleur oker gekleed zijn. En sommige zijn ook helemaal naakt. Volgens de gids hebben we hier te maken met heilige sādhus. Er gaat opnieuw een wereld voor me open…Een sādhu is een persoon die huis en haard heeft opgegeven om zich volledig te storten op het geloof. Zij zullen in hun leven nooit trouwen of kinderen krijgen. Ze zijn alleen gericht op het bereiken van het vierde en laatste Hindoe-doel van het leven, Moksha genaamd. Dit betekend bevrijding door middel van meditatie en contemplatie (beschouwend leven, zaken overdenken). Sādhus hebben veel aanhangers en leven grotendeels van giften. Mensen geloven dat deze heilige mannen over bijzondere krachten beschikken. Ook wij zijn gezegend met as op ons voorhoofd. Uiteraard wel tegen betaling. Voor mij persoonlijk is dit veel te zweverig. Ik kijk naar deze mannen, zie ze rondrijden in veel te grote jeeps, lachend, grijnzend. Deze mannen zijn koningen voor het leven! Mijn gedachten worden deels bevestigd. Veel sādhus zijn oplichters. Maar wat zou een filmpremière zijn zonder de acteurs?
Na een flinke wandeling wil ik graag de heiligste plek van Kumbh Mela bezoeken. Het is een plek die je met een boot of zwemmend bereikt. De keus is niet moeilijk. De plaats Allahabad ligt tussen twee heilige rivieren in; de Ganges en de Yamuna rivieren komen samen op een punt, genaamd Sangam. Dit is dé heiligste plek van het feest. Hier komen de mensen naar toe om hun vroegere zonden te reinigen en ze geloven dat het ze helpt op weg naar de hemel. Tijdens Kumbh Mela zijn er ‘speciale wasdagen’. Bepaald door de stand van de sterren en de maan. Op deze dagen worden records gebroken. Meer dan 30 miljoen mensen verzamelen zich op één plek voor een bad! Vanaf het water hebben we een mooie kijk op dit bijzondere feest. We zien mensen die met heel veel plezier het water in gaan en dolgelukkig zijn. Ze wassen zichzelf alsof hun leven er vanaf hangt. En dan te bedenken dat de Ganges de meest vervuilde rivier ter wereld is. Ik zie onder mij de twee rivieren letterlijk samen komen. De kleuren groen en bruin mengen zich… dit is een bijzondere plek!
Na een dag vol indrukken besluiten we terug te gaan naar ons hotel. Terug naar onze eigen ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ wereld. We hebben vandaag genoten, vanaf een gepaste afstand. We zijn en blijven toeristen. Je probeert deze mensen te begrijpen en alles in je op te nemen wat je ziet. Maar dit blijkt best lastig. Het staat zo ver weg van onze eigen beschaving, van alles wat wij kunnen bevatten. Maar dat is tegelijkertijd ook juist het fantastische van het evenement! Ik kan het iedereen aanbevelen. Stort je in het waanzinnige Kumbh Mela als je de kans krijgt!