Uttar Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

HOLI must see, bloemenholi in Vrindavan.

Uttar Pradesh,
India


Mocht je de mogelijkheid hebben om India te bezoeken ten tijde van Holi, ga dan vooral naar Vrindavan om spektakel mee te maken!
Niet alleen wordt het spel hier het hardst gespeeld, ook kan je de bijzondere aarti pujaa bezoeken, daags voor Holi.

Aan de Yamuna river vindt een bijzondere ceremonie plaats. Een verpersoonlijking van Krishna en Radha worden vereerd, met veeeeel vertoon. Geweldige transcedentale live muziek vanaf een boot maakt de sfeer bijzonder goed! Dansen tot je erbij neervalt!!
Het mooiste is de enorme hoeveelheid aan bloemblaadjes. Die worden altijd veelvuldig ingezet bij de pujaa's maar ditmaal liepen we echt over een tapijt van roze, rode, gele en witte blaadjes. Ge-wel-dig. Net confetti.
Een van de meest memorabele momenten in mijn leven, kan ik wel zeggen.

Waarschuwing!!! De dag van Holi wordt in-tens gevierd in Vrindavan! Tot een uur of 1 is het een gekkenhuis op straat. Blanke huid vormt een extra doelwit.
DOE GEEN SCHOENEN AAN! Klinkt raar, maar ze worden van je voeten gestolen, leuke traditie.
Ik heb meermalen voor mijn camera gevreesd aangezien we serieus met emmers water werden aangevallen. Het gekleurde poeder is het minst erge, vervelender waren de spuitbussen met gekleurde foam. Die zijn amper verwijderbaar en erger nog, het gaf een enorme uitslag en jeuk. Tip: zorg voor een Indiase begeleider, die kan je aan de hand meenemen door de stad van A naar B, aangezien je je gezicht volledig zult moeten bedekken, anders is het geen doen.
Wij hadden geluk: via een 'mannetje' hadden we een plaatsje bemachtigd op het balkon van een lokale tempel, waardoor we de mensenmassa van bovenaf konden fotograferen.