Uttar Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het Fort van Agra.

Uttar Pradesh,
India


Het Agra Fort.
Het Fort van Agra inde stad Agra werd gebouwd door de Mongoolse Keizer Akbar in 1565 – 1571 om de stad te beschermen. Het machtige fort is opgetrokken uit rood zandsteen en word omsloten door een 2,5 KM lange vestingmuur, waar vroeger water in stond en waar krokodillen in zwommen, dus was het een onneembare vesting.
De kleinzoon van Akbar Sjah Jahan heeft het afgebouwd en bouwde ook het marmeren mausoleum de Taj Mahal voor zijn geliefde vrouw, maar deze werd op zijn beurt gevangen gezet door zijn zoon, die hem opsloot in een torenkamer van het Rode Fort met uitkijk op de Taj Mahal.
De bouw van de Taj Mahal, een wit marmeren Mausoleum dus, kostte heel veel geld en de Sjah wilde voor zichzelf op de andere kant van de Yumuna rivier een zwart marmeren mausoleum neerzetten. Zijn zoon zag in, dat dan het land wel eens failliet zou gaan en heeft daarom, zijn vader gevangen gezet en later ook bijgezet in de Taj Mahal, naast zijn vrouw.
Het Rode fort zelf is rijk versiert met prachtig marmeren uitsnijwerk en pilaren zijn versiert met het mooiste inlegwerk van edelstenen en het is zo gebouwd dat elk zuchtje wind word opgevangen om verkoeling te brengen. Het fort heeft ook mooie binnenplaatsen , die rijk versierd zijn en allerlei leuke torentjes, die uitkijk geven in de omgeving van het fort.
Er is ook een mooie binnentuin aangelegd , afgewisseld met rode- en groene korte planten en is een fraai geheel.
Een bezoek aan het Agra Fort is zeker de moeite waard.