Tamil Nadu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lunch bij de kolam

Tamil Nadu,
India


Deze dames zitten gezellig op de stoep aan de lunch. Ze eten volgens de regels met hun rechterhand, de linkerhand wordt als onrein beschouwd.
De tekening op de grond voor de dames (die er helaas niet helemaal opstaat omdat ik in een riksja zit en niet voldoende afstand heb) is een rangoli. In Zuid India heet het een kolam. De patronen worden gemaakt met de vinger met rijstpoeder, gemalen kalksteen of krijt. Het maken ervan hangt erg af van de voorkeuren en vaardigheden van de tekenaar. De lijnen worden altijd getekend met één vingerbeweging. De ontwerpen zijn meestal geïnspireerd op de natuur, maar kunnen ook abstracte kunst vormen zijn. Het is traditie in India om rangoli te tekenen tijdens festivals en andere veelbelovende gebeurtenissen omdat het wordt gezien als een heilig ritueel.
Een belangrijk punt is dat het gehele patroon een ononderbroken lijn moet zijn, zonder ergens gaten achter te laten. Er wordt namelijk geloofd dat boze geesten deze gaten kunnen binnentreden als ze er één vinden.