Tamil Nadu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sri Meenakshi Tempel Madurai: aanrader!

Tamil Nadu,
India


De Sri Meenakshi tempel in Madurai behoort tot de spectaculairste van Zuid-India. In de tempel verwerken priesters in donkere kamertjes de offergaven van de gelovigen. Wandelend op blote voeten door de donkere ondergrondse gangen zie je verbazingwekkende taferelen.
Het complex bestaat uit twee tempels omringd door een muur die aan de vier ingangen enorme gopurams (poorten) heeft staan. De 60 meter hoge torens zijn versierd met duizenden goden.
De kleine tempel is gewijd aan Minakshi (Parvati) en is alleen voor vrouwen toegankelijk. De grote tempel is gewijd aan Shiva en is alleen voor mannen toegankelijk. Tegen de beide tempels ligt een grote vijver, Potramarai Kulam, die omringd wordt door een kloostergang. Ook is er een hal met duizend gebeeldhouwde pilaren te vinden.
Hij is met zijn felgekleurde beelden typisch voor Zuid-India. Indiërs van heinde en verre komen naar deze pelgrimsstad in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu, waar rituelen en tradities een eeuwenoud religieus verhaal levend houden.

Het koningspaar dat Madurai, volgens de legende, ongeveer 2000 jaar geleden regeerde, was kinderloos. Totdat Shiva, de god van leven en dood in het hindoeisme, besloot hen een meisje te sturen dat Meenakshi heette. De koning en zijn koningin namen haar op als hun eigen dochter maar maakten zich zorgen toen ze ontdekten dat het meisje drie borsten had. Shiva verzekerde hen dat de derde borst vanzelf zou verdwijnen als ze haar ware liefde zou ontmoeten. Zo gebeurde het ook, toen Meenakshi Shiva tegenkwam. Niet toevallig, want Meenakshi was een reïncarnatie van Parvati, de echtgenote van Shiva. Op de plaats waar ze trouwden staat nu de Sri Meenakshi-tempel.
Veel paartjes laten daarom hun huwelijk in deze tempel inzegenen.

Bij deze tempel zijn dagelijks duizenden priesters en gelovigen in de weer. Tempelolifanten zegenen mensen en astrologen lezen je hand. Ook kun je jouw toekomst laten voorspellen door parkieten die tarotkaarten uit een stapel halen. Op het tempelterrein is een complete markt voor religieuze snuisterijen.
www.[url="http://wereldwonderen.tv/main.aspx?ID=55&TaalID=1" target="_blank"]wereldwonderen.tv/main.aspx?ID=55&TaalID=1[/url]