Tamil Nadu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Thanjavur Full Moon Festival

Tamil Nadu,
India


Thanjavur, vroeger bekend als Tanjore, is de oude hoofdstad van de Chola-dynastie (eind 9e – midden 12e eeuw) en de rijstschuur van Tamil Nadu. Na de bloeitijd van Chola werd Thanjavur door de Nayak- en Marattakoningen geregeerd en allen hadden een zwak voor kunst en cultuur. Het is nog steeds het centrum van klassieke kunst en muziek.

Rajaraja Cholan, een van de meest vooraanstaande koningen van de Chola, liet in het jaar 1010 de Brihadishwara Tempel bouwen als eerbetoon aan Shiva en zijn eigen macht. De tempel, ook wel ‘Big Tempel’ genoemd, is een schitterend voorbeeld van Chola-architectuur en de belangrijkste van de vele tempels die onder de Chola gebouwd zijn. Het complex heeft een 65 meter hoge koepel gehouwen uit één stuk graniet van 81 ton. Het steensnijwerk op de gopurams en de bijgebouwen is zeer verfijnd. Een stenen Nandi, het voortuig van Shiva, is de grootste van India. De Brihadishwara Tempel staat inmiddels op de UNESCO-lijst van Werelderfgoederen.

Deze opname maakte ik bij de aanvang van het volle maan festival. Gelovigen komen tegen de avond aan en brengen offers naar hun geliefde god.