Het kleurenpalet Rajasthan en Old Delhi
Het kleurenpalet Rajasthan en Old Delhi
Kleuren, geuren en goden. Het begint al in Old Delhi. Parallel aan de winkelstraat Chandni Chowk ligt een wirwar van straatjes met elk hun eigen specifieke product, de kleurrijke Saristraat bijvoorbeeld is een streling voor het oog. Meterslange lappen stof in alle kleuren van de regenboog, met glinsterende gouden en zilveren pailletten, liggen her en der uitgestald om de Indiase dames te verleiden. Zodra zij letterlijk zijn gewikkeld in hun ongeveer 6 meter lange, vaak van echte zijde geweven sari, zijn ze het sieraad van de man. In deze omgeving ligt ook de grootste specerijenmarkt van Delhi, Naya Bazar. Het staat hier volgepakt met grote jutezakken gevuld met hete, rode pepers en het geurt er sterk naar nootmuskaat, komijn en kaneel. Het slaat fiks op je luchtwegen. Al hoestend en niezend beklimmen we de smalle trapjes van een oud, beetje vervallen pand dat is gebouwd rondom een grote binnenplaats en is voorzien van sierlijke galerijen en koepeltorentjes.
Vanaf het dak hebben we een prachtig uitzicht op de nostalgische huizen rondom en op een paar mannen die languit liggen te luieren bovenop grote, met specerijen gevulde jutezakken.
In de verte worden de Jama Masjid moskee uit 1656 en de imponerende Sikhtempel, Gurudwara Sisganj, zacht oranjeroze gekleurd door de ondergaande zon. We kijken neer op de krioelende mensenmassa in de levendige straat Khari Baoli, waar mannen bezig zijn zwaar beladen karren te verslepen. Overal in de winkels liggen witte plastic zakken gevuld met felgekleurd rood, roze, groen en geel poeder. Het is een paar dagen voor Holi; het lentefeest waarbij kwade geesten worden verjaagd door het naar elkaar gooien van gekleurd poeder en het in brand steken van de overal oprijzende takkenbossen die bedekt zijn met koeienvlaaien want dat brandt zo lekker. In de straten spelen vrolijke kinderen met bijna onherkenbare gezichten.
De volgende dag reizen we af naar Rajasthan, de woestijnachtige deelstaat in het noordwesten van India. Onze eerste bestemming is Nawalgarh, een idyllisch dorpje in het Shekawati gebied.
Dit gebied staat bekend om zijn dorpen met eeuwenoude haveli’s: voormalige koopmanshuizen waarvan vele voorzien zijn van prachtige fresco’s.
De Indiërs zijn trouwens meesters in het versieren van objecten, al of niet historisch verantwoord; over sommige beschadigde fresco’s heen zijn kleurrijke filmposters geplakt. Alles wordt gedaan om de in de loop der eeuwen zwart geworden en afgebladderde muurschilderingen weer op te fleuren.
In onze krappe minibus reizen we door naar de kamelenhoofdstad Bikaner en tijdens ons verblijf hier valt ons op hoeveel prachtig geschoren, statige kamelen hier rondlopen. Bij een enkele kameel bungelt een felrode pompoen op de arrogante neus.
Op een van de dagen doet zich de gelegenheid voor om de sierlijk gebeeldhouwde, witmarmeren
17e eeuwse Karni Mata tempel in Deshnok te bezoeken, een uurtje rijden van Bikaner. Niet iedereen uit ons reisgezelschap toont zich hiervoor even enthousiast... Volgens de overlevering is dit namelijk de enige tempel in India waar reïncarnaties van de nakomelingen van de godin Durga rondlopen: ratten! Zoals in elke tempel in India moeten ook hier de schoenen uit maar omdat het hier wemelt van de bruingrijze beestjes houden we toch liever onze sokken aan.
Het maakt het iets minder afschrikwekkend als een dergelijke vetgemeste rat op je afkomt en jouw tenen vermoedelijk als middagrantsoen ziet. Honger kunnen ze niet hebben want overal staan bakken met geelgekleurd voer en grote met melk gevulde schalen waar ze zich de hele dag tegoed aan kunnen doen. Een bezoek aan deze tempel is een ervaring om niet gauw te vergeten!
De volgende betoverende bestemming is Jaisalmer, niet ver van de Pakistaanse grens. In de verte doemt het ineens op vanuit het niets. Een gigantisch fort van zandsteen waarvan deze avond de zachtgele kleur elke minuut één tint donkerder getoverd wordt door de stralen van de ondergaande zon.
‘s Ochtends voert bij de hoofdingang van het fort een groepje jongens een ware show op.
Op hun hoofd prijkt een rode tulband met groene, gele en witte stippen en ze zingen en dansen vol overgave.
Binnen de muren van het fort zijn de overvolle winkeltjes volledig in harmonie met een prachtige Jain tempel uit het jaar 1250 en een postkantoortje van recentere datum waar een postbeambte in kleermakerszit op de grond vertoeft. Achter hem op de muur is een rode swastika geschilderd.
Dit van oorsprong positieve teken komt uit het Sanskriet en is het symbool van voorspoed en geluk.
We hebben een wijds uitzicht op de omringende omgeving vanaf een terras op de kolossale muur. Onder het genot van een grote pot Indiase chai, een heerlijke zoete thee met veel melk en gekruid met kardemom en kruidnagel, genieten we even van de stilte. Die duurt hier trouwens nooit erg lang.
We vervolgen de volgende dag onze indrukwekkende reis naar een andere sprookjesachtige stad.
Jodhpur, ook wel de blauwe stad genoemd. Vanaf de 36 meter hoge muren van het zeer goed onderhouden 15e eeuwse Mehrangarh fort heb je een magnifiek uitzicht op de blauwgeschilderde huisjes in de diepte. Het blauw zou koel en insectenwerend zijn.
De kleurrijke drukke Sardar markt trekt ons als het ware naar beneden en we besluiten er nog even een kijkje te nemen. Ergens op een marktkraam liggen naast paarse aubergines en groene courgettes, feloranje mandarijnen te wachten op een liefhebber.
We reizen verder via het schilderachtige Aravali gebergte naar onze volgende bestemming Udaipur; bekend als de parel van Rajasthan.
Deze witte parel herbergt veel moois; schitterende paleizen, prachtige meren, overvloedig versierde hindoetempels en uit wit marmer opgetrokken haveli’s met ontelbare romantische balkonnetjes.
Vanaf een van de vele aangename dakterrassen, waar we ‘genieten’ van ‘local music’ dat luid schetterend over de daken klinkt, hebben we een fraai uitzicht op de hoog oprijzende toren van een Vishnu tempel. Udaipur wordt ook wel ‘roof top city’ genoemd.
Na een zeer relaxed middagje wandelen we nog een eindje langs de kleurrijke ghats waar vrouwen de was doen.
Eén ding is zeker: hier in Rajasthan vlammen de kleuren net iets meer dan elders in dit boeiende land.