Rajasthan
De meest bizarre tempel ter wereld: Rattentempel van Karni Mata, India
Voordat ik besloot naar India te gaan, was ik gewaarschuwd door mensen om me heen. You hate it or you love it. En in mijn geval is het antwoord: I Love it! Veel toeristen hebben een bezoek aan Delhi, Taj Mahal, de stranden in Goa of Mumbai bovenaan hun lijstje staan, maar bovenaan mijn lijstje stond een tempel. Jaren geleden heb ik een documentaire gezien over een vreemde tempel in India en besloot dat ik dit met eigen ogen moest gaan beleven.
India telt maar liefst 1,2 miljard inwoners en staat bekend om het meest kleurrijke land ter wereld. Letterlijk en figuurlijk. Mocht je daar nog over twijfelen, dan weet je direct als je het vliegtuig uitstapt dat dit klopt. Overal waar je kijkt zie je talloze vrouwen in prachtige kleurrijke sari’s en de typische geur van India komt je direct tegemoet. Dat je in een bijzonder land bent dan merk je vanaf de eerste seconde. Kleurrijk is India niet alleen door wat je met je ogen ziet, het gaat verder dan dat. Er worden 415 verschillende talen gesproken en er ziin verscheidende religies (Hindoeisme, Islam, Christendom, Sikhisme etc.) en verschillende klimaatzones. Een land wat zo divers is, is een aanrader voor iedere reiziger!
Vanuit Delhi reis ik dus door naar de bijzondere tempel die dus al jaren op mijn lijstje staat. In India is het reizen per trein overigens de meest comfortabele en veilige manier om je volgende bestemming te bereiken. Het kiezen voor de meest luxe klasse is voor mij een keuze waar ik niet over na hoef te denken (en ik denk geen enkele toerist). Dus reis ik in een aantal uur in de 1e klas door naar Bikaner. Om vandaar per bus in een uurtje door te reizen naar Deshnok. Daar bevindt zich deze bizarre tempel. De officiële naam van de tempel is Karni Mata. Karni Mate was een vrome, mystieke vrouw waarvan geloofd wordt dat ze bovennatuurlijke krachten bezat.
Lange kleurrijke rijen vrouwen, mannen en kinderen staan ongeduldig te wachten voor de tempel. En het valt me op dat er maar weinig toeristen hier in de rij staan. Zoals voor het betreden van alle tempels in India geldt, is het ook hier verplicht om je schoenen uit te trekken. Een vriendelijke tempelbewaarder biedt me speciale sokken aan, maar zijn aanbod wijs ik af. Ik ga op blote voeten, omdat ik het graag vol wil meemaken en om het (proberen) te kunnen begrijpen. Er wordt mij uitgelegd dat het veel geluk gaat brengen als er een rat over mijn voeten gaat lopen. Ik twijfel enorm of ik er wel blij van word als dit gebeurd en of het niet waarschijnlijker is dat er een enorme infectie aan over ga houden. Er gaan overigens verschillende verhalen rond, over het ontstaan van deze tempel. De meeste gehoorde versie is dat de lokale bevolking gelooft dat deze ratten de incarnaties zijn van hun eigen overleden familieleden.
Vol goede moed gaan we naar binnen en we zijn wat huiverig over het feit of we daadwerkelijk willen dat er een rat over onze voeten gaat lopen. Wat we aantreffen is lastig te omschrijven. De ratten zijn echt in grote getalen aanwezig en alle ratten zijn zwart en zien er vies uit. De ratten in deze tempel worden gevoerd door priesters en pelgrims. Aan het plein, voor de ingang van de rattentempel, bevinden zich verschillende kraampjes, waar je ook als reiziger wat ‘prasad’ kunt kopen. ‘Prasad’ betekent letterlijk ‘gezegend voedsel’. De vloer is echt heel vies en plakt helemaal van al het prasad dat er door de bezoekers aan de ratten gevoerd is.
De tempel zelf is vrij klein en na een kwartier lopen we verbaasd de tempel weer uit. Tot mijn grote oplichting heeft er geen enkele rat over mijn voet gelopen. Maar ik heb ratten genoeg gezien en ik heb mijn ogen uitgekeken. De hoop bij de Indiërs in hun ogen dat er een rat over hun voeten zou lopen, was duidelijk zichtbaar. Begrijpen doe ik het hele tafereel niet, maar ik ben een ervaring rijker. Mijn voeten zijn hartstikke vies en dagenlang heb ik gevreesd voor infecties, maar ‘het geluk’ was aan mijn zijde en er zijn geen infecties ontstaan.
Wanneer bezoeken?
De beste tijden voor een bezoek aan de rattentempel zijn in de ochtend tussen 10.00u en 12.00u en in de namiddag /avond tussen 16.30u en 19.00, omdat de er dan veel ratten te zien zijn. Dit heeft te maken met de warmte in dit gebied, overdag is het er erg heet en verschuilen de ratten zich in hun holen.
Hoe kom je er?
Vanuit Delhi ben je in een aantal uur met de trein in Bikaner. Vanuit Bikaner is het gemakkelijk om met de bus in een uurtje in Deshnok te komen. Het is niet mogelijk om in Desnok te overnachten. Deshnok heeft geen hotels of andere overnachtingsmogelijkheden. De uitvalsbasis voor een bezoek aan de rattentempel is Bikaner. Bikaner ligt zo’n 30 km ten noorden van Deshnok en heeft een ruime keuze aan hotels. De beste manier om bij de rattentempel te komen is door vanuit Bikaner een jeep of taxi te huren. Dit kost ongeveer 500 rupees heen en terug. In hotels kun je inlichtingen hierover inwinnen.