Bedevaarders.
Bedevaarders.
Bedevaarders zijn meesal jonge mannen, die een of meerdere keren in hun leven offers brengen in een grote belangrijke tempel.Soms zijn er ook oudere mannen en heel soms zijn er ook vrouwen of meisjes bij. Ze zijn altijd in het oranje gekleed. Ze lopen kilometers ver en dagenlang op blote voeten en met een offerstok over hun schouder met de offers eraan hangend, o.a. water, voedsel en bloemen. Ook de stok zelf is versiert met allerlei rituele afbeeldingen, zoals de drietand, foto's van de goden en weer met bloemenkransen.
Het water dat aan de offerstok hangt, komt bij de bedevaarder uit de rivier waar hij water uit haalt en offert het in de tempel. Het voedsel bestaat meestal uit kokosnoten, daar kan je dagen mee lopen in de hitte, zonder dat het bederft en de bloemen zijn ook de offergaven voor de goden. Dit alles is denk ik om de vruchtbaarheid van verschillende dingen af te smeken voor een bepaalde periode in het leven.
De kilometers lopen gebeurd in blijdschap, ze zingen onderweg, want ze zijn meestal met meerdere groepen bij elkaar en ze rusten en slapen ook onderweg. De offerstok mag de grond niet raken en vreemdelijngen, zoals wij ook niet aanraken. Daarom is er bij rustplaatsen stellages gebouwd om daar de stokken over te hangen.
Zijn ze bij de tempel geweest en hebben ze hun offer gebracht, dan gaan de bedevaarders huiswaarts en zijn bijna uitgelaten blij. Het huiswaarts keren mag nu per vervoer gebeuren,b.v.per trein, auto of ander vervoer.
Het was altijd een vrolijk gebeuren, bijna een feest om de bedevaarders te ontmoeten.