Madhya Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Erotisch tafereel op tempen in Khajuraho

Madhya Pradesh,
India


Mijn laatste foto voor het dagthema van Rieneke (rsteeghs): bijzondere bouwwerken, komt ook uit India en wel uit de stad Khajuraho. De foto is niet geschikt voor jeugdige kijkers!
Khajuraho is vooral bekend geworden wegens de vele tempels met erotische afbeeldingen en beeldhouwwerken uit de Kamasutra.
De tempels werden in de periode 950 - 1050 gebouwd. De stad werd toen het als hoofdstad uit de gratie raakte in de 12e eeuw, verlaten en uiteindelijk vergeten. De stad raakte overwoekerd. In de 19e eeuw werd Khajuraho herontdekt. Doordat de tempels eeuwenlang verborgen bleven zijn deze nooit vernietigd.
De tempels zijn vooral bekend vanwege de vele erotische beelden die aan de gevels geplaatst zijn. Ook in de tempels zijn sporadisch dit soort afbeeldingen te vinden, maar deze springen wat minder in het oog. De erotische beelden vormen slechts een klein deel van de vele beelden en symbolen. Wellicht wordt hierbij Tantrische sex uitgebeeld. Het zijn waarschijnlijk wel mensen die afgebeeld staan en geen goden. De reden dat de beelden hier staan is echter niet duidelijk. Op dit moment zijn 22 tempels in een redelijke staat.
(info o.a. uit Wikipedia)