Kerala

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kerala image

Rondreis door India, Van Kumily over de bergen en de backwaters naar Cochin

Kerala
India
Janhermens

Rondreis door India, Van Kumily over de bergen en de backwaters naar Cochin

Vanmorgen om 9.00 uur vertrokken we vanuit Kumily voor onze laatste volledige dag in India naar Cochin. De weg voert over de bergen van Kerala, hoge bergen, dus vaak klimmen en dalen, maar vooral ijzingwekkende haarspeldbochten.
Nog ijzingwekkender waren de rijkunsten van onze chauffeur, het was dan ook geen wonder dat Christien moest........!
Onderweg hebben we een kruidentuin bezocht, waar we voor Dimuthu, onze chauffeur op Sri Lanka, 2 middeltjes hebben gekocht tegen kaal worden! Hij stuurde ons eergisteren een mail met de vraag dit voor hem te kopen en wij doen dat natuurlijk.
(Dimuthu is helaas in 2009 op 32jarige leeftijd overleden!)

Een absolute must is uiteraard een boottrip over de 'backwaters', een genot om het leven van de lokale gemeenschappen aan je voorbij te zien trekken.
De tocht gaat door een gebied vol palmen, rijstvelden en drijvende waterplanten die als smaragdgroene eilandjes de boot omgeven.
Aranmula ligt aan de ‘backwaters’ van Kerala, smalle kanalen in het binnenland die in verbinding staan met de zee en diverse meren. Een magnifiek landschap, omdat de wateren worden omzoomd door rijstvelden, palm- en bananenbomen. Bootjes varen af en aan met fruit, rijst en andere producten. In Aranmula speelt een groot deel van het dorpsleven zich af op en rond het water.
Het dorp is verder bekend vanwege de 'Aranmula Kannadi' spiegels. Deze worden gemaakt van metaal, een techniek die alleen bij twee families in dit plaatsje bekend is. Grote happening van het dorp is het drakenbootfestival ‘Aranmula Jalolsawam’, dat inmiddels zelfs is uitgegroeid tot een internationaal event.

In Alappuzzha (Alleppey) hebben we een houseboat gehuurd, eigenlijk een hotelboot, want we hadden op de boot een kamer met douche en toilet en op het voordek een heus, gezellig zitje voor twee. We gaan geruisloos over het water. Het is stil, heel ongewoon in dit land.

We zijn bijna 4 uur lang gaan varen in de backwaters. Dit zijn een soort natuurlijke maar ook gegraven kanalen waarlangs mensen wonen. Je vaart zo dicht langs de oevers dat je goed kunt zien hoe deze mensen wonen en leven. Ze doen alles in het water: wassen, plassen en .......!
Soms stonden de huisjes gewoon in het water, op de oevers lagen smalle paadjes waar de mensen overheen liepen om op de plaats van bestemming te komen. Aan de oevers liggen ook diverse halteplaatsen voor de watertaxi's die hier op en af gaan.
Op een erg luxe manier een mooie ervaring en héérlijk ontspannend!

De staat Kerala is overigens heel erg schoon, je ziet nauwelijks vuil op en langs de wegen. De regering van deze deelstaat ziet hier erg op toe. In het openbaar mag in deze staat ook niet gerookt of gedronken worden. 'Special tea' wordt hier dan ook vaak en veel gedronken! Verbaas je dan ook niet als er gewoon een theepotje met mokken op tafel gezet worden!

Het laatste uurtje van onze reis reden we in de schemering. Toeteren en groot licht zijn sterkere wapens in het verkeer dan verkeersregels en fatsoen. Hoe harder je toetert en met het groot licht schijnt, hoe meer angst ze de andere weggebruikers willen inboezemen in de hoop dat ze aan de kant gaan.
Maar iedereen doet het op deze wijze, dus gaat er niemand aan de kant!
De doorgetrokken witte streep geeft hier, net als in Indonesië, alleen maar aan dat de weg uit een linker en een rechter gedeelte bestaat. Alle verkeer maakt gebruik van beide helften, zodat iedereen er zich tussendoor wringt. Iedereen wil zo snel mogelijk, doet er niet toe hoe, op zijn plaats van bestemming komen.
Méér dan de helft van het verkeer voert géén verlichting, fietsers al helemaal niet! Je mag blij zijn dat er niet af en toe een koe op de weg ligt of oversteekt.
Het zweet stond ons voortdurend in de handen!
Zélfs een olifant loopt nog op de weg, gelukkig behoort hij tot het zeer langzame verkeer, want anders zou óók hij beslist trompetteren!

Cochin heeft nog een Hollands verleden. Het Hollandse Paleis, Matancherry Palace is in 1557 door de Portugezen gebouwd. Na de machtsovername door de Hollanders in 1663 werd het paleis gerenoveerd, sindsdien heet het Dutch Palace.
De Nederlandse begraafplaats werd omstreeks dezelfde periode in gebruik genomen en is daarmee de oudste Europese begraafplaats in India.
Verdere bezienswaardigheden in Cochin zijn de Joodse Synagoge in het hart van de Joodse wijk met de oudste Joodse begraafplaats in India en de Sint Francis Kerk, de oudste Europese kerk in India. Natuurlijk neem je ook een kijkje bij de Chinese visnetten die zeer waarschijnlijk via Chinese handelaren in hier zijn belandt.
Helaas hebben wij dus niets van dit alles kunnen zien, omdat we pas 's avonds laat hier aankwamen en 's morgens vroeg alweer vertrokken.

Onze chauffeur is nu vertrokken, terug naar Chennai, nadat hij al vanaf vanmorgen 9.00 uur onderweg is. Rij- en rusttijden kennen ze hier niet!
Hij moet nu 800 km. terugrijden en meent dit in 12 uur te kunnen klaren. Wij betwijfelen dat.
We hebben hem een goede reis gewenst, maar vooral voorzichtigheid!

Na een ontbijtje gingen we met een taxi naar het vliegveld. Achteraf mogen we blij zijn dat we
's morgens al vroeg vanuit Cochin vertrokken, want we dachten in de taxi dat er helemaal geen vliegveld was! Het bleek nog 35 km. buiten de stad te liggen en er was gelukkig nog weinig verkeer.
Trouwens, als we de rit van gisteren met onze Toyota of Seat hadden gedaan, hadden we deze gisteravond meteen naar de schroothoop kunnen brengen.
De taxi van vanmorgen had minstens 1 wiebelwiel, je had het gevoel alsof die zo ervan af had kunnen schieten!
Om 11.00 uur landen we op Sri Lanka, maar dat verhaal hebben we al eerder hier geplaatst (zie: "Wat een rust")

Foto's

c9337.jpg
c9337.jpg
Janhermens
4bacb.jpg
4bacb.jpg
Janhermens
94097.jpg
94097.jpg
Janhermens