Himachal Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geen Ladakh maar Spiti

Himachal Pradesh,
India


Wat veel mensen doen als ze besluiten om naar de Himalaya in India te gaan is de Ladakh route. Deze route is ondertussen behoorlijk touristisch geworden. Fijn voor de economie en de mensen daar, maar als reiziger, zit ik daar persoonlijk niet op te wachten om als een kudde dieren achter elkaar de route te reizen
Een prachtig alternatief net zo mooi, misschien nog wel mooier( persoonlijk vond ik dat wel), lastiger begaanbaar, meer avontuurlijk is de Spiti vallei. Schitterende kloosters op 4500 meter hoogte met op de achtergrond de Himalaya pieken.prachtige verstilde gebieden, landschappen die om het uur veranderen. Groots en nog niet platgewalst door bus ladingen met pakketreizen.
Tip: huur een jeep( die heb je nodig!!) met chauffeur, rond de 250 dollar voor 2 weken! Je kan ook low-budget met het openbaar vervoer, maar dat is behoorlijk ' Hardcore' er zijn vaak landslides en er wordt constant aan de weg gewerkt ( opruimen), smalle wegen, dus veel vertraging en de bussen zijn ' lokaal'. Daarnaast.. stoppen doet de bus niet. Nog beter ga met de motor! Samen met een gids op een royal enfield, je rijd mee als bijrijder of als je het durft je eigen motor. Er zijn een aantal organisaties in India die deze tours organiseren met gids.
Start de route in Shimla. hier vandaan is de opbouw van de reis prachtig..je begint in groene valleien en eindigt tussen de Himalaya pieken.
Daarnaast en ook niet onbelangrijk en dat in tegenstelling tot Ladakh, is de hoogte, het fijne van deze route is dat de hoogte langzaam opgebouwd wordt dus minder kans op hoogteziekte. helemaal als je het zelf organiseert, je kan ergens wat langer blijven om te wennen aan de hoogte!