Kutaisi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nieuwe ruïne

Kutaisi,
Georgië


De bouw van Bagrati kathedraal, genoemd naar Bagrat III, de eerste koning van verenigd Georgië, begon aan het eind van de 10de eeuw en werd voltooid in de vroege jaren van de 11e eeuw. Hoewel deels verwoest door de Turken in 1691, bleven de ruïnes liggen in het centrum van Kutaisi.
Begin 21ste eeuw is deze kathedraal weer helemaal opgebouwd, daarbij de ruïnes van de oude muren en grondvesten volledig in tact gelaten. Binnenin zijn ontbrekende gedeelten in moderne materialen weer opgebouwd zodat herstel en reconstructie duidelijk zichtbaar is. Aan de buitenkant is authentiek materiaal gebruikt, zodat de kathedraal er weer helemaal in oude glorie bij staat. Op 16 september 2012 is de Bagrati kathedraal door de president geopend in een rechtstreekse televisie-uitzending. Deze dag stonden enkele belangrijke relikwieën opgesteld, waar heel veel mensen langs liepen om ze te kussen.
Bagrati kathedraal staat samen met het Gelati klooster sinds 1994 op UNESCO’s Werelderfgoedlijst.
Vanwege deze restauratie of wederopbouw twijfelt UNESCO nu of het nog wel op de Werelderfgoedlijst mag blijven.
De priester staat de werkzaamheden nog een rustig te bekijken.
Je kunt deze prachtige gerestaureerde kerk nu vrij bekijken. Zoals in alle kerken, kloosters etc. in Georgië gelden hier strenge kledingvoorschriften, m.n. voor vrouwen. Respecteer hun gewoonten en zorg dat je altijd een grote dunne sjaal of omslagdoek bij je hebt.