Cebu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Koraalduivels

Cebu,
Filipijnen


Super giftig, schadelijk voor het koraal maar oh zo mooi als je ze ziet zwemmen in het water deze koraalduivels. Je ziet ze vaak in de tropische wateren en ze zijn er in verschillende variëteiten. Er zijn wel 16 soorten en allemaal even giftig. De stekels bevatten een bijzonder sterk gif dat ook voor mensen dodelijk kan zijn. Koraalduivels zijn vooral 's nachts actief. Ze zwemmen dan rustig over het rif. Ze jagen soms met meerdere op visjes die ze met hun uitgespreide borstvinnen in het nauw drijven. De koraalduivel valt onder de schorpioenvissen.
De natuurbeschermingsorganisatie International Union for the Conservation of Nature (UICN) maakt zich zorgen om de verspreiding van het roofdier dat normaal vooral in de Stille Zuidzee en de Indische Oceaan leeft. Steken van de weerhaken op de vis veroorzaken extreme pijn, braken en verlamming van de ademhaling. In zeldzame gevallen leidt dat tot de dood.
Schadelijk voor visbestanden
Milieuactivisten vrezen dat de komst van de vis in de oostelijke Middellandse Zee andere visbestanden zal decimeren en schadelijke effecten zal hebben op de economie van de omliggende landen.
Ondanks zijn opvallende kleuren en trage bewegingen, komen zelfs haaien niet in de buurt van koraalduivels. Zo hebben ze vrij spel om vissoorten uit te roeien die het algenbestand onder controle houden. Dat kan op zijn beurt leiden tot de komst van andere invasieve vissoorten.
Eet ze op
De vraatzuchtige vis heeft al voor milieuverwoestingen gezorgd. In 2007 werden de koraalduivels voor het eerst gespot in Cuba en binnen twee jaar kwamen ze voor de kusten van het hele land voor. Daarop moedigden Cuba, Colombia en de Bahama’s hun bevolking aan de vis op het menu te zetten in een poging hun populatie in te dijken. Cuba organiseert nu zelfs een jaarlijks vistoernooi en in restaurants wordt ook het vlees van de vis geserveerd dat in Japan al lang als een delicatesse wordt beschouwd.

bron het internet.