Cebu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vossenhaai

Cebu,
Filipijnen


De vossenhaai is een belangrijke bezienswaardigheid en een must-see als je besluit om naar Malapascua te reizen en daar te gaan duiken. Al vroeg in de ochtend om 4 uur voordat het licht is vertek je naar de locatie; ongeveer 3 kwartier varen. Als de zon opkomt daal je af naar een cleaningstation voor deze bijzondere haaiensoort en wacht je op de bodem van de zee, samen met enkele duikers. Je kunt je vasthouden aan de daarvoor bestemde lijnen di reiken tot vlakbij een steile klif, die afdaalt in de zee. De vossenhaaien soms meters groot komen vaak met meerderen tegelijk naar dit cleaning point toe en zwemmen over je heen.

De bek is niet zo groot als je van een haai zou kunnen verwachten. Dit maakt hem ongevaarlijk voor mensen en ze zijn dan ook niet aggressief. Hun grote en sierlijke staart, die er uit ziet als een vossenstaart, zwiept heen en weer terwijl hij zwemt.
De haai, komt alleen hier voor in deze wateren en is op de Filipijnen de enige plek waar je hem kunt aanschouwen. Wij hadden dan ook erg veel geluk, dat we hem konden zien.
Ik plaatste al eens eerder een foto van deze bijzondere haai. Nu dus nogmaals omdat ik vind dat hij absoluut de aandacht verdient.
Door het gebrek aan licht en de kleine camera die ik ter beschikking had is dit de beste foto die ik heb kunnen maken.
Malapascua is per definitie een schitterende plek om te duiken.