Sichuan en Chongqing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Reuze Panda in Chengdu

Sichuan en Chongqing,
China


De reuzenpanda staat al jaren op de lijst van bedreigde diersoorten. Chengdu, in de provincie Sichuan ten zuidwesten van China, biedt een unieke kans om dit zeldzame dier te bewonderen. Je vindt er onder andere het Giant Panda Breeding and Research Base.
Reuzenpanda's leven in de hooggelegen bamboebossen in het westen van China. Het grootste gedeelte van de dag besteden zij aan eten. In tien tot twaalf uur per dag werken zij tien tot vijftien kilo bamboe naar binnen.
Met zijn kleine oortjes, zwart- witte vlekken en bolle buik ziet de reuzenpanda er erg aandoenlijk uit, maar helaas wordt deze diersoort ook bedreigd. Uit laatste tellingen blijkt dat er nog geen duizend reuzenpanda’s op aarde leven. Omdat de panda’s elkaar alleen in paartijd opzoeken en de rest van het jaar alleen leven, planten zij zich ook niet snel voort.

Naast het feit dat panda’s geen groepsdieren zijn en maar één jong kunnen werpen vormt ook het voedseltekort een enorme bedreiging voor de reuzenpanda. Het afsterven van bamboebossen en de verstoring van de natuurlijke omgeving door de mens zijn daar de oorzaken van.