Shanghai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een boek een verrijking - Shanghai

Shanghai,
China


Wanneer je op reis gaat, en erna, zijn boeken lezen over je bestemming een verrijking. Zo leer je over het land, de geschiedenis en onbekende feiten kunnen een bron van inspiratie zijn om te ontdekken tijdens je reis.

“[url="http://seattletimes.nwsource.com/html/books/2008202261_buruma28.html" target="_blank"]The China Lover[/url]” - Ian Buruma (ISBN978-0-14-311608-0) Speelt zich af o.a. in Shanghai voor en na de tweede wereldoorlog. Het boek was een openbaring voor mij over de Japansebezetting in China en de Japans-Chinese filmindustrie. De gelezen Joodse historie heeft me aangespoord dit verder te onderzoeken. Met lezen kwam ik te weten dat vele Joden zich in China settelde, gevlucht uit Nazi Europa en de Bolsjevicks in Rusland. Dat er rijke Joodse imperiums waren waaronder het hedendaagse bekende [i]Peace hotel [/i]die behoorde tot de rijke [url="http://app1.chinadaily.com.cn/star/2001/0510/cu18-2.html" target="_blank"]Sassoon familie[/url]. De ‘[i]Shanghai Joden’ [/i]tijdens de oorlog in de wijk [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/china/shanghai/reisreporter/tip/13621/hongkou.html" target="_blank"]Hongkou[/url] (toen het [i]Joodse Getto [/i]genoemd) moesten wonen en grotendeels de oorlog overleefden. En Kaifeng, die ik ook bezocht tijdens mijn reis in april 2010, vroeger een grote geïmmigreerde Joodse gemeenschap had die daar hun nieuwe thuis maakten.

“[url="http://www.tushucheng.com/book/2260107.html" target="_blank"]Shanghai – the rise and fall of a decadent city[/url]” - Stella Dong (ISBN978-0-06-093481-1). Dit boek geeft enorm veel achtergrond informatie over de stad die zowel ‘[i]The Pearl of the Orient’ [/i]als ‘[i]The Whore of the Orient’[/i] werd genoemd. De rijkdom, industriële magnaten, arme sloebers en bordelen; de Concessies waar ieder nationaliteit zijn eigen woon-leefomgeving had en ‘thuis’ koesterde en creëerde; De opiumoorlogen, volksopstanden en louche onderwereld; Glamourfeesten, The Bund, handel en reizen op de Huangpu rivier; De opkomst van Communisme en bekende Chinese politieke kopstukken. De Chinese en Shanghaise geschiedenis wordt beeldend uiteengezet waardoor Shanghai voor mij des de interessanter was en aanspoorde gericht [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/china/shanghai/reisreporter/tip/13715/communistische_historie_in_shanghai_.html" target="_blank"]musea[/url] te bezoeken.

“[url="http://www.litlovers.com/guide_painter_from_shanghai.html" target="_blank"]The Painter of Shanghai[/url]” - Jennifer Cody Epstein (ISBN978-0-141-02933-7) heb ik net uit en van genoten, gebaseerd op het ware verhaal van kunstenares ‘[url="http://www.remediosvaro.biz/pan_yuliang.html" target="_blank"]Pan Yulian’[/url]. Alhoewel op echtheid gebaseerd leest het boek als roman. Yuliang werd als kind verkocht aan een prostituee huis, later werd ze ‘vrij gekocht’ en werd concubine en tweede vrouw. Haar man gaf haar de mogelijkheid zich te ontwikkelen en ontplooien tot kunstenares. Ondertussen vertelt het verhaal je veel over de Chinese kunstwereld, geschiedenis en het leven in China voor de tweede wereldoorlog. Naast Shanghai, speelt het boek zich af in Wuhu en Nanjing een herkenning als je hier rondgereisd hebt.