Shanghai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Communistische historie in Shanghai

Shanghai,
China


Sla een stukje communistische historie in Shanghai zeker niet over. De locatie waar het [url="http://www.whatsonwhen.com/sisp/index.htm?fx=event&event_id=187517#fragment-1" target="_blank"]1ste Nationale Congres van de CCP [/url](Chinese Communist Party) bij elkaar kwam en zich vormde in juli 1921, het is nu een museum. Gevestigd in de Franse Concessie in de trendy wijk Xintandi, 374 Huangpi Nan Lu (bij Xingye Lu wat ook vaak als adres wordt gebruikt). Een wat vreemde juxtapositie, want wat een contrast met de moderne eigentijdse ontwikkeling die er nu is in de wijk. Entree is gratis, wel is de controle streng – heb je een flesje water bij je dan moet je terplekke een slok nemen! Veel teksten zijn er naast Chinees ook in het Engels. Ik vond het bijzonder interessant.

Het huis en naast gelegen Museum van [url="http://arts.cultural-china.com/en/102Arts7482.html" target="_blank"]Sun Yat-Sen [/url]is te bezichtigen, eveneens gelegen in de Franse Concessie. Het ligt aan de Xiangshan Lu 7, vroeger de Rue Moliere Wat mij vooral verbaasde was hoe Europees het huis was ingericht, ik had van een revolutionaire man soberheid verwacht – dat was er zeker niet. Van daar is het heerlijk wandelen door de prachtige beboomde straten in de Franse Concessie. Entreegeld wordt gevraagd om Sun Yat Sens huis te bezichtigen.

Natuurlijk zijn er meer locaties van vroegere Chinese leiders te bezoeken. Voor wie geïnteresseerd is deze [url="http://www.meet-in-shanghai.net/former_residences_of_celebrities.php" target="_blank"]link[/url].
Ik heb de andere niet bezocht.