Jiangsu en Zhejiang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Eerste Brug over de Yangtze

Jiangsu en Zhejiang,
China


Nanjing is bekend van de “Eerste Brug” en het Mausoleum van Sun Yat Sen. De "Nanjing Yangtze River Bridge" was de 1e brug over de Jangtzekiang, vandaar de naam Eerste Brug.
Het is een dubbeldeks brug. De onderste verdieping is voor het treinverkeer. Het bovenste deel, voor het gemotoriseerd verkeer, is 4589 meter lang. De 14 meter brede brug zelf is 1577 meter. De meer dan 21 meter diepe rivier werd op eigen kracht door de Chinezen “overmeesterd”. Dit technisch hoogstandje is in de jaren zestig door de Chinezen volbracht, nadat de Russen zich met hun blauwdrukken in 1960 hadden teruggetrokken. Die gingen er van uit dat het project zou mislukken. Het is dan ook de trots van de Chinezen. Ruim zevenduizend arbeiders werkten aan deze brug, die voltooid werd in 1968. Langs beide zijden van de brug staan zeventig meter hoge torens, die met een lift kunnen worden bezocht.
Het regende tijdens ons bezoek zo hard, dat het ondoenlijk was naar buiten te gaan en we kwamen dan ook niet veel verder dan het maken van een paar foto’s in de deuropening, om dan weer snel naar binnen te gaan. Jammer.