Jiangsu en Zhejiang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Buiten de toeristische paden: Nanjing

Jiangsu en Zhejiang,
China


Nanjing(Nanking), tot 1949 hoofdstad van China, is mede door de strategische ligging aan de Yangtze rivierdelta uitgegroeid tot een boeiende (binnenhaven)stad. De ~8 miljoen drukke Chinezen hadden veel impact op mij als een van de weinige niet-Chinezen in de stad met bijvoorbeeld alleen Chinese menukaarten.
Erg indrukwekkend is de “Nanjing Yangtze River Bridge” over de Yangtse rivier. De in de 60er jaren gebouwde brug was destijds de enige vaste verbinding over de Yangtze tussen Noord en Zuid in China. Dit was echt de trots van het Moderne China omdat diverse buitenlandse plannen voor de bouw faalden en de Chinezen zelf wel slaagden, zelfs zonder hulp van buitenaf. De overspanning is enorm en je voelt je nietig als je tot het midden van de brug loopt en de enorme containerschepen onder je door ziet glijden. Er bevinden zich ook standbeelden en museum op de brug.
De langste stadsmuur van de wereld, uit de Ming Dynastie (1368-1644) mag/kan je ook niet missen (UNESCO). Maar liefst 200000 mensen werken hier 21 jaar aan; je vindt de overblijfselen op vele plekken in de stad.
Ook de natuurlijke meren Xuanwu en Mochou in het centrum van de stad zijn de moeite waard. Vergeet ook het gemeentehuis “Nanjing Municipal Hall” niet.
Net ten Oosten van Nanjing vind je Zijin Mountain, ook wel “Purple Mountain” genoemd vanwege de paarsige wolken die vaak rondom de pieken hangen. Wat mij betreft echt een must-see. Op deze plek vind je een enorm park in verrassend dichtbebost gebied. Echt heerlijk net buiten zo’n drukke stad. Via een lange brede trap met >400 treden (veel vrouwen gebruiken paraplu’s tegen de zon) kun je tegen de helling van de berg omhoog o.a. richting het Dr. Sun Yat Sen Mausoleum en architectuur uit de Ming dynastie. Bovenop de berg het uitzicht echt schitterend. Grappig detail was dat ikzelf als enige niet-Chinese toerist hier ook een foto-attractie was.
Nanjing heeft ook een donkere kant, in december 1937 viel namelijk Japan Nanjing binnen en vond een gruwelijke slachting plaats (>300000 doden), maar ook biologische experimenten op mensen. De herdenkplaats is de “Nanjing Massacre Memorial Hall” (uit 1985).

Wil je stappen? Ga dan naar het “Nanjing1912” district met vele restaurants, cafés en dancings.
I.p.v. het vliegtuig nam ik vanuit Sjanghai de trein om er te komen (aanrader!). In de stad heb je bus, metro en natuurlijk taxi’s. Vermijdt de zomer (erg heet) en de winter (erg nat).