Zheng's army
Zheng's army
Stel, je bent veertien jaar oud en koning van de Chinese staat Qin. Waar zal een veertienjarige aan denken? Terwijl ik op mijn veertiende nog stiekem met barbiepoppen speelde, kon Koning Zheng maar aan één ding denken: het bouwen van zijn graf! Erg logische gedachte voor een tiener.
Terwijl Zheng amper de baard in de keel had, was hij als de dood dat hij in het hiernamaals bedreigd zou worden. Het bouwen van een immens stenen leger zou vast en zeker helpen tegen zijn diepgewortelde angst. Rijp voor het Pieter Baan Centrum zullen we maar zeggen.
Toen ‘Zhengetje’ uiteindelijk Keizer Zheng werd, vond hij het tijd om het wat groter aan te pakken. Hij liet 700.000 dwangarbeiders uitleven op zijn grafkamer met modellen van paleizen, tempels, bestuurlijke gebouwen en een compleet leger. Een leger waarin elke soldaat een uniek gezicht heeft. Toen de grafkamer volledig was ingericht, werd deze afgedekt en werd er bovenop een heuvel aangelegd.
Uiteindelijk moest de wrede Zheng er toch aan geloven en nam zijn intrek in de grafkamer maar niet alleen. Na zijn dood werd zijn personeel en alle concubines, die geen kinderen voor hem hadden gedragen, levend bij hem begraven in zijn onderwereld. Hoe bizar is dat?
2200 jaar later zijn een stel boeren bezig een put te graven en voila…daar lag een terracottasoldaat. Daar lag ineens de grootste archeologische vondst van de 20ste eeuw.
En dan is het tijd dat je zelf de grootste archeologische vondst van de 20ste eeuw mag aanschouwen. Hoe is dat? Geweldig! Het terracottaleger is echt heel erg indrukwekkend om te zien. Ik had niet verwacht dat het zo’n indruk zou maken. Wat moet ‘Zhengetje’ bang zijn geweest dat je tot zoiets belachelijk immens in staat bent. Het is te bizar voor woorden dat dit leger ruim 2200 jaar onder de grond heeft gelegen. Restauratiewerkzaamheden zijn nog steeds in volle gang. Er zijn een kleine honderd grafkamers waarvan er nog maar enkele geopend zijn. Het graf van de keizer is nooit geopend en men verwacht ook niet dat het ooit geopend zal worden.
Het terracottaleger staat in vijf kuilen, verdeeld over drie hallen. Een vierde hal is in aanbouw. Er zijn tot nu toe meer dan 8000 figuren opgegraven! Als je dit immense leger met eigen ogen wil aanschouwen maak dan niet de grote fout om hal 1 als eerste te bezoeken. Hal 1 is het meest spectaculair en dan valt de rest ongelooflijk tegen. Bezoek dus eerst hal twee en drie en laat het indrukwekkendste als laatste over.
Indrukwekkend zal het in ieder geval toch zijn. ‘Zhengetje’ mag dan een hele vreemde tiener zijn geweest, de hele wereld weet dat hij heeft bestaan en wat hij heeft laten bouwen.