Beijing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De troon van de keizer

Beijing,
China


In de Verboden Stad staan verschillende tronen waar de Chinese keizers op gezeten hebben. Dit is er één van. Bezoekers verdringen zich voor de openingen van de gebouwen om dit te kunnen aanschouwen. Het is dan ook niet zomaar een troon van zomaar een keizer.

De eerste keizerlijke dynastieën stammen van tweehonderd jaar voor Christus. De laatste twee waren de Ming- en de Qing-dynastie. Het land heeft als keizerrijk bestaan tot in 1912. De toen regerende keizer Xuantong zat net vier jaar op de troon toen hij werd afgezet. De Republiek China werd vervolgens uitgeroepen. In 1949 werd het land de Volksrepubliek China onder leiding van de communistische dictator Mao Zedong.

De Verboden Stad waar de keizers woonden was goed beveiligd. Hij wordt omringd door een hoge muur en een gracht met aan elke kant een poort. Mocht een eventuele vijand toch een tunnel graven onder de gracht en de muur door, dan zou hij moeite hebben om door de zware tegels van de pleinen heen te komen. Deze zijn namelijk in verschillende dwarse en elkaar overlappende lagen gelegd om te voorkomen dat indringers toch naar binnen kunnen komen. De keizer sliep zelf nooit twee nachten achter elkaar in hetzelfde bed om te voorkomen dat mogelijke indringers hem konden vinden.