Bumthang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kleedkamer

Bumthang,
Bhutan


De derde dag van het huwelijksfeest van de koning van Bhutan is in volle gang. Dit doet me denken aan de tsechu (religieus feest) in een piepklein dorpje de Bumthangvallei. Wat een contrast is dat. Op het plein voor het kleine klooster worden de dansen uitgevoerd die het leven van Guru Rinpoche uitbeelden, tussendoor picknicken we met de dorpsbewoners in de boomgaard met een sandwich en twee aardappel in de schil en de dansers kleden zich om in deze houten schuur.
Toch is iedereen gelukkig, want men is bij elkaar en dat bevordert het nationaal geluk. Zelfs de vele honden (wellicht een reïncarnatie van een overleden voorouder) zijn gelukkig. Ze liggen heerlijk te slapen. Als je naar Bhutan gaat, neem dan wel oordopjes mee, want soms zijn de honden niet zo gelukkig en blaffen ze de hele nacht.
De dames en heren dragen traditionele kleding, die verplicht is bij officiële gelegenheden (en die zijn er veel) De witte sjaal is verplicht als je een klooster of ander overheidsgebouw bezoekt. Nu is het wachten op de volgende dans. De dame links is al omgekleed voor de tussendans, ze ziet er prachtig uit.