Bumthang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dorpsfeest in Bhutan

Bumthang,
Bhutan


De Indiase meester Guru Rinpoche is de belangrijkste heilige in Bhutan. Hij wordt bij een Tshechufestival (kloosterdans, door monniken opgevoerd) geëerd. Wij bezoeken de tshechu in Dhamkar, een intiem festival bij een klein klooster, waar nauwelijks toeristen komen.
De tshechu’s vinden normaal gesproken plaats rond de 10e dag van de maand volgens de Bhutanese kalender, maar de precieze data veranderen soms nog in aanloop naar een festival. Wij moesten een paar dagen wachten omdat de datum niet gunstig was, maar nu is het dan toch zover.
De kloosterdansen vertellen de verhalen uit het leven van Guru Rinpoche. Hier zie je een pauze, waarbij de apsara (de regisseur, ook bekend als de heilige gekke monnik) overlegt met de danser Ging, een van de bewoners van het paradijs van de Guru. Achter hem lopen de dansers langs het publiek om hen te zegenen of te plagen.
Onder de overkapping zie je het orkest dat de dansen begeleidt. Vooral de snerpende fluit is goed te horen.
De tshechu duurt vier dagen, dus de kinderen hebben het wel gezien. Zij hangen op de muur en spelen met hun nieuwe speelgoed dat ze op de kleine markt buiten de poort hebben gekocht.
We picknicken later met zijn allen in de boomgaard achter de muur. Twee aardappelen in de schil, wat brood en gekookte eieren. Heerlijk!