Tips voor fooien in Azië: heel beledigend of zéér gewenst
Op geen enkel continent is het verschil tussen de fooicultuur van landen zo groot als in Azië. Waar in het ene land een fooi als een grove belediging wordt gezien, doe je er in andere landen juist heel goed aan om met fooi te strooien. We zetten de fooi-etiquette van de verschillende Aziatische landen op een rij!
Japan, Singapore en China: geef géén fooi
In Europa is het heel gebruikelijk om wat fooi achter te laten voor de bediening en ondertussen vast op pad te gaan. Maar reken er in Japan op dat het personeel dan achter je aan komt rennen om je geld terug te geven. Het is niet enkel ongewoon om fooi te geven, het wordt zelfs als een belediging beschouwd. Met een fooi insinueer je dat de bediening wel wat extra geld kan gebruiken en dus armoedig is. In geen enkel geval zal een fooi met een glimlach worden ontvangen, dus zadel de Japanners niet met ongemak op en laat een fooi achterwege.
De scheve blikken zul je in Singapore en China in mindere mate zien, maar ook hier is het geven van fooi overbodig. De meeste restaurants zullen de fooi weigeren, al zien we wel dat de fooitrend overwaait en in grote, westerse ketens al voet aan de grond krijgt. Wie lokaal eet en drinkt in Singapore en China (met uitzondering van Hongkong) geeft geen fooi. In toeristische gebieden wordt er heel soms fooi toegevoegd aan de rekening, maar wanneer dit niet het geval is kun je de fooi laten voor wat het is.
Filipijnen en Hongkong: geef 10% fooi
In groot contrast met Japan is de fooicultuur van de Filipijnen. Een service charge wordt vaak al bij de rekening opgeteld en in dat geval hoef je geen extra fooi te geven. Wanneer er door het restaurant nog niets is bijgevoegd, doe je er goed aan om 10% fooi te geven. Een soortgelijke fooiencultuur geldt in Hongkong. Hier neemt de taxichauffeur al vaak een voorschot op de fooi door zélf het bedrag naar boven af te ronden. In restaurants doe je met 10% fooi het personeel een groot plezier.
Thailand: laat minimaal het kleingeld achter als fooi
In Thailand is het geven van fooi niet gebruikelijk, maar het personeel heeft vaak wel de stille hoop dat toeristen wat extra’s achterlaten. Uit gemakzucht laten Thai geregeld hun muntgeld achter in restaurants; dat is voor de westerse toerist dan ook een prima strategie om na te volgen. Bedenk wel dat een extra briefje van 20 Thaise baht (omgerekend zo'n €0,50) bij jou geen pijn zal doen in de portemonnee, maar wel een groot gebaar is naar de lokale bevolking.
Indonesië: service charge van 10%
Op je rekening wordt in Indonesië vaak al een service charge van 10% op de rekening geteld. Ook hotels houden een soortgelijk percentage aan. Check bij het bepalen van de hoogte van je fooi eerst even of deze service charge op de rekening staat en doe anders minimaal dit percentage bij het bedrag. Staat er, zoals gebruikelijk is, wel een service charge op de rekening? Laat dan toch nog een briefje van 20.000 Indonesische roepia (zo'n €1,25) achter. Dit biljet is in meer gelegenheden goud waard, aangezien het ook een uitstekende fooi is voor de gids en chauffeur.
Geef gul in arme landen
Een fooi in Azië is voor de westerse toerist, die al gauw duizenden euro’s uitgeeft op een verre reis, over het algemeen een klein gebaar en geen financiële strop. Maar zeker in de armere landen in Azië maken de fooien van reizigers het verschil. De lonen zijn laag en een fooi is een enorme opsteker om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Als het dus niemand tegen het hoofd stoot, voel je dan niet bezwaard om de portemonnee te trekken.
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.