West Kaap

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Adem uitblazen

West Kaap,
Zuid-Afrika


Walvissen kijken bij Zuid Afrika, ik vind het een mooi gezicht om vanaf het land deze machtige dieren te zien. Voor de kust bij Hermanus en de Kelders kun je ze goed zien. De zuidkaper op de foto kwam even boven water om haar adem uit te blazen. Ik weet dat het een vrouwtje is omdat haar kalf achter haar aan zwom.

De zuidkaper wordt minstens 14 meter lang en ongeveer 60 ton zwaar. Vrouwtjes worden over het algemeen groter dan mannetjes. Mannetjes worden maximaal 15 meter, vrouwtjes 16,4 meter. Na een draagtijd van twaalf tot dertien maanden wordt één jong geboren met een lengte van ongeveer 4,6 tot 6 meter, dat een jaar lang wordt gezoogd. In Zuid-Afrika worden de meeste jongen in augustus geboren, vaak in beschutte baaien. Het vrouwtje houdt de eerste maanden haar jong af van andere walvissen. Als het jong echter groter is zal de moeder toestaan dat het contact heeft met andere zuidkapers, voornamelijk andere vrouwtjes met jongen. Hierdoor wordt soms één vrouwtje waargenomen met twee jongen. De moeder van één van die jongen zal niet ver van hen onder water op het jong wachten. Ze keurt echter niet alle moeders met jongen goed. (Wikipedia)

Ik wilde een toepasselijke foto plaatsen, een paar uur geleden heeft mijn kat zijn laatste adem uitgeblazen. Een heftige verdrietige dag.