Vrijstaat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Breng een bezoek aan de Golden Gate Highlands

Vrijstaat,
Zuid-Afrika


Gelegen aan de voet van de Maluti Bergen in de provincie Vrijstaat ligt in de Rooiberge het [url="http://www.lekkerbly.com/extra%20info/golden_gate_NP.htm " target="_blank"]Golden Gate Highlands Nationale Park[/url] en het aangrenzende QwaQwa Nationale Park. Golden Gate ligt 320 km voorbij Johannesberg en in de nabijheid van dorpjes als Clarens en Kestell bij de Kleine Caledon Rivier. Om het park te bereiken, rijdt men best via Bloemfontein.
De Golden Gate Highlands heeft haar naam te danken aan de zon, die de zandsteenrotsen op een schitterende wijze kleurt en verkleurt. De 'Brandwag' (Sentinel) is daar een voorbeeld van. Het is een eenzame uitstekende massieve rots, en staat symbool voor het park. Bij ondergaande zon krijgt deze een gouden gloed. Ribbokkop, met 2829 meter het hoogste punt, daarentegen kleurt tegen de avond door de samenwerking van de zon en schaduwen van de berg als een tapijt met rode, gele en purperen kleuren. In Golden Gate werden vorige eeuw skeletbeenderen en gefossiliseerde eieren ontdekt van dinosaurussen. Het park was ook een belangrijk vluchtoord voor Afrikaners tijdens de Anglo-Boer oorlog. Vele families zochten hier toen schuilplaatsen tegen de Engelse soldaten.
Het volledige beschermde gebied is bijna 117 km² groot en in een aantal grotten kan men eveneens eeuwenoude rotsschilderingen van de San bewonderen. Het Golden Gate Highlands Nationale Park wordt sinds 1963 beschermd en huisvest behalve zandsteenformaties, prachtige landschappen, landerijen vol zonnebloemen en maïs ook een reeks zoogdieren, zoals de bijna uitgeroeide Witstaartgnoe (Black Wildebeast), Elandantilope, Grijze reebok, Oribi, Rode Hartebeest, Blesbok, Berggeitbok en Zebra.
Naast deze zoogdieren zwerven ook adders rond in het park. Vogelliefhebbers kunnen er Lammergier, Kaapse Gier en de Zwarte Arend zien, maar vooral natuurliefhebbers, wandelaars en andere sportievelingen komen in Golden Gate aan hun trekken.
Tijdens de zomer kan er behoorlijk wat regen vallen, maar heerst er wel een lekkere temperatuur. In de winter daarentegen kunnen in de bergen en de vallei zelfs sneeuwtapijten worden gevormd. Het Basotho Cultural Village ligt in Witsieshoek, in het QwaQwa Nationale Park. Interessant om hier te doen is een wandeltocht met de 'ngaka' (genezer) via de Matlakeng Herbal Trail. Men kan er ook een ponyrijden op een Basotho-pony. De Basotho-pony staat gekend voor zijn temperament en zijn uithoudingsvermogen en een rit duurt vier uur.
In het park kun je op verschillende manieren overnachten. Er zijn [url="http://www.bookinafrica.nl/golden-gate-highlands-national-park/" target="_blank"]hotels, cottages, chalets en bungalows, maar je kunt er ook kamperen[/url]. Verder zijn er winkels, sportfaciliteiten en een tankstation aanwezig bij deze accommodaties.