Oost-Kaap

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

In de voetsporen van Tolkien

Oost-Kaap,
Zuid-Afrika


In het midden van de Amathole bergen, in de Oost Kaap ligt een klein magisch dorpje, Hogsback. Het wordt omringd door bossen en bergen. Als je de weg naar Hogsback via Bloemfontein / Lesotho neemt moet je de laatste 40 kilometer al klimmend over een zandweg rijden, vol met kuilen en oneffenheden. Aan het begin van de weg staat er een bord, waar je duidelijk gemaakt wordt dat het een slechte weg is en dat het zelfs aangeraden is om je hoorapparaat en je vals gebit te verwijderen.

Het is een vermoeide rit, maar eens aangekomen krijg je steeds meer de indruk dat de tijd er is blijven stilstaan. Je hebt een prachtig uitzicht op de bossen rondom. En de door de sfeer van het dorp lijkt het wel een sprookjesbos te zijn. Er is maar 1 hoofdstraat in het dorp, vooral bestaande uit verschillende accommodaties en cafeetjes (met hele lekkere taart). Er wordt gezegd dat JRR Tolkien zijn inspiratie voor de bossen uit Lord of the Rings in Hogsback heeft opgedaan. De inwoners spelen dit maar al te graag mee en hebben er een volledige Tolkien sfeer gecreeerd. De benamingen van de accommodaties gaan van Away with the Fairies, Hobbiton, Arminel en Lothlorien.

Je kan er vanalles doen, van wandelen, watervallen bewonderen, mountainbiken en paardrijden.
Het regent er heel vaak, vandaar dat alles ook mooi groen is, maar het creeert heel vaak mist, vooral dan ’s nachts en ’s morgens, waardoor de omgeving nog mysterieuzer wordt dan het al is.

De eerste keer dat ik er kwam, kwamen we ’s nachts aan, het was al donker. Het leek allemaal maar raar, het was stil, niemand te zien op straat, omringd door bossen, het was nat en mistig. Ik dacht niet dat ik er lang zou blijven. Tot ’s morgens, bij het opstaan, het magnifieke zicht over de vallei met de bossen en het zonlicht dat kwam piepen. Dat zicht vergeet ik niet meer. Ik ben er vaker terug naartoe geweest en die mysterieuze sfeer blijft er gewoon hangen. Het is ideaal om lange wandelingen te maken naar de watervallen, en je kan er de zeldzame Samango aapjes in de bomen boven je zien spelen.

Het ligt een stuk van de gewone toeristische route af, maar als je tijd hebt moet je hiervoor zeker eens een omweg maken, toch zeker als je van afgelegen, charmante en sfeervolle dorpjes houdt.