Limpopo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Limpopo image

Ontmoeting met de bedreigde neushoorn

Limpopo
Zuid-Afrika
Saskiahamminga

Ontmoeting met de bedreigde neushoorn

Gisteren plaatste ik een foto van een ontmoeting met een neushoorn in Madikwe Game Reserve. De ranger daar wilde ons niet vertellen hoeveel neushoorns daar (nog) leven, omdat men dit geheim wil houden in verband met het vele stropen van deze dieren. In Zuid-Afrika wordt ons verteld dat er dit jaar al 2000 neushoorns gestroopt zijn, waarvan zo'n 700 in Kruger. Ik kan de cijfers online niet vinden om dit te verifiëren, maar dat het om grote aantallen en een enorm probleem gaat is duidelijk. Het doden gaat ook steeds professioneler; met helikopters en gewapende teams. In Namibië ontmoet ik een Nederlands meisje: zij is een half jaar met de anti-stropers eenheid in Kruger opgetrokken, voor haar studie. Ze vertelt dat dit echt militaire operaties zijn, zo heftig.

Sinds 2007 is het aantal neushoorns dat in Afrika is gestroopt, gestegen met 9000 procent. Elk jaar worden er meer neushoorns gestroopt. De stropers gaan vaak gruwelijk te werk, vaak zijn de dieren nog in leven. De afgehakte hoorns worden in Azië voor heel veel geld verkocht als genees- of genotsmiddel. Hoewel de handel in de hoorns al jaren verboden is, schiet de wettelijke bescherming vaak tekort. Voor stropers weegt het grote geld dat de handel in hoorns oplevert ruimschoots op tegen het risico om gepakt te worden.
Op de website van het WNF lees ik: "Wie in Azië hoge koorts heeft, flink duizelig is of last heeft van een bloedneus, loopt kans als medicijn de gemalen hoorn van een neushoorn te krijgen. De laatste tijd is de hoorn in Vietnam bij rijke mensen erg populair als medicijn tegen kanker. De werkzaamheid ervan is echter nooit wetenschappelijk aangetoond." In Afrika vertelde iemand dat de premier van Vietnam ooit heeft verteld te zijn genezen van kanker door dit neushoorn poeder en sindsdien is de vraag alleen maar gestegen.
Het WNF schrijft ook: "Voor de neushoorn is al deze belangstelling voor zijn hoorn niet best. Stropers doden meestal de dieren waar ze de hoorns van willen hebben, ook al is dat eigenlijk niet nodig. Met een afgezaagde hoorn kan de neushoorn gewoon verder leven. De hoorn groeit vanzelf weer aan." Dat maakt het natuurlijk extra erg en onnodig...

In Limpopo zien we onderweg veel omheinde natuurreservaten waar daadwerkelijk om de kilometer een gewapende man naast het hek zit. We kunnen onze ogen niet geloven. Ook staan er langs de weg borden waarop gewaarschuwd wordt voor gewapende bewaking. In het mooie Waterberggebied verblijven we in een prive natuurreservaat waar ook neushoorns leven en 24 uur per dag door 2 gewapende mannen bewaakt worden (echt waar, ik heb ze ontmoet...). Aan de hekken die rondom dit reservaat staan zijn borden bevestigd waarop uitgelegd staat dat de hoorns van de neushoorns geïnjecteerd zijn met gif. Door dit gif worden de hoorns onbruikbaar voor consumptie. De neushoorns zelf hebben hier geen last van. Als we de neushoorns van dichtbij zien, kunnen we de gaatjes waar het gif is ingespoten nog zien.

Tijdens ons verblijf mogen we op een ochtend mee om de neushoorns die er nog leven (ook hier zijn daadwerkelijk neushoorns gestroopt) te voederen. Dit is in principe niet nodig, er is voldoende voedsel voor hen in het gebied, maar ze doen dit om de dieren in de buurt van de lodge te houden, om ze weg te houden bij de omheining, zodat ze minder makkelijk prooi zijn voor stropers. Ook weten ze dan iedere ochtend dat alle dieren nog in leven zijn. Heel triest natuurlijk, maar voor ons is dit een schitterende ervaring. We staan op een verhoging, zodat de dieren niet bij ons kunnen komen, en we moeten stil en heel rustig zijn. Onze zoon mag een baal hooi tussen de dieren gooien, wat voor hem natuurlijk helemaal spannend is. Ze beginnen gulzig te eten en krijgen onderling nog ruzie wie als eerste mag beginnen. Een van de rangers vertelt dat er een hiërarchie is tussen de dieren, en dat de leider mag beginnen met eten.
Wat een imposante dieren om zo dichtbij te zien; ze zien er nog steeds prehistorisch en zo sterk uit. Je kunt je gewoon niet voorstellen wat andere mensen deze dieren aandoen...En wat fijn dat er steeds meer mensen zijn die zich inzetten voor de bescherming van de neushoorn.

Foto's

8b5c8.jpg
8b5c8.jpg
Saskiahamminga
3b594.jpg
3b594.jpg
Saskiahamminga
5fb4a.jpg
5fb4a.jpg
Saskiahamminga
09fc8.jpg
09fc8.jpg
Saskiahamminga
9f9af.jpg
9f9af.jpg
Saskiahamminga
c51a5.jpg
c51a5.jpg
Saskiahamminga