Johannesburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bijzonder Johannesburg

Johannesburg,
Zuid-Afrika


met zijn meer dan 10 miljoen inwoners staat Johannesburg nogal vaak op een vervelende manier in de belangstelling. Met deze tip hoop ik de positieve kanten van Johannesburg de boventoon te geven. Johannesburg (Joburg) is namelijk absoluut de moeite waard. Hier volgen enkele hoogtepunten;

Apartheidmuseum;
Dit museum ligt net buiten het stadcentrum en is een must see voor iedereen die Joburg bezoekt. Het museum is zeer indrukwekkend (zeker niet saai!!!!) en maakt veel duidelijk over het turbulente verleden van Zuid Afrika. Als bezoeker zie je en VOEL je vooral wat de mensen ten tijde van de apartheid gevoeld hebben. Dit begint al bij de entree, er zijn kaartjes voor blanken en niet blanken. Je loopt door verschillende ruimtes waar je door middel van prachtige grote foto's, filmmateriaal en attributen overdonderd word. Een bezoek absoluut waard!

Soweto:
Soweto is afgeleid van So, where to?? De vraag die de zwarte bevolking stelde aan de blanken, toen zij werden weggestuurd naar de sloppenwijken. Deze township van Joburg ligt ongeveer 10 km ten zuidwesten van het stadcentrum. Het is de thuisbasis van het beroemde Soweto Gospel Choir (treden bijna jaarlijks op in Nederland). tijdens de apartheid was dit de plek waar alleen de zwarte bevolking mocht wonen onder erbarmelijke omstandigheden. Door middel van een georganiseerde excursie kun je de township bezoeken, dat tegenwoordig bewoont wordt door allerlei rangen en standen.

Vilakazi Street:
Vlakbij Soweto gelegen is dit een straat die je zeker moet bezoeken omdat hier de huizen staan van 2 Nobelprijswinnars:
Nelson Mandela en Desmond Tutu. Het huis van Nelson is nu een museum dat je kunt bezoeken. Tutu woont nog steeds in zijn huis. Ook tref je hier de grootste kerk van Soweto, Regina Mundi.

Jazz en Blues:
Joburg swint! en dat bewijzen ook de vele bars in Melville en Gauteng. De Blues Room in Sandtn is een absolute aanrader voor een swingende avond (wel een taxi nemen, het blijft een wereldstad..).

meer info;
www.apartheidmuseum.org
www.bluesroom.co.za