Dag 14 & 15: Knysna
Dag 14 & 15: Knysna
De ochtend stond heeft goud in de mond - Letterlijk en figuurlijk.. Hier gaan we weer, nieuwe B&B dus nieuw ontbijt. Wat schaft de pot vandaag? 2 tafeltjes gedekt, dus niet veel volk aanwezig. We verorberen onze eitjes die we gekregen hebben en het lekkere brood. Voldaan en nieuwsgierig beginnen we aan onze afgesproken planning, 'Monkey Valley'. En inderdaad na een klein ritje staat het al aangegeven en komen we aan. Er is nog niet veel volk te bespeuren, maar misschien is het ook nog iets te vroeg, 9u30.
We begeven ons naar de receptie en we kopen een combi ticket, hiermee kan je Monkey Valley, Birds of Eden en Jukani Wildlife bezoeken, dag je is volgeboekt.
We beginnen in Monkey Valley, op zich vinden we het niet speciaal, onze kleine voorouderen leven hier los van boom tot boom. Er zijn maar 4 verschillende aapjes te bespeuren, wel leuk maar niet echt zijn geld waard. Eigenlijk ben ik een beetje teleurgesteld. Ik dacht echt apenland binnen te wandelen. Wat dacht je van een baviaan, een chimpansees of een gorilla te ontmoeten op je wandelpad? Dit zou toch fantastisch zijn. Onze gids een jonge dame kende haar les zeer goed, ze kon de apen met hun soort benoemen, hoe ze leefden enzo... . We wandelen de loopbrug over naar de andere kant van het bos en waar ook de uitgang was.
Na de aapjes gaan we op visite naar de 'Birds of Eden'. Een regenboog, een kleurboek, een doos met kleurpotloden komt kleuren te kort in dit paradijs. Je stelt je de vraag hoe deze vogels aan hun kleurrijk jasje komen. Een wonder der natuur. Prachtig!!! Sommige komen je zelfs begroeten in al hun kleuren. De fauna is zo danig nagebootst dat men zich in de jungle bevind. Zelfs de watervallen spelen mee in dit spel.
Onze camera maakt overuren en geraakt ook hier oververhit. Half weg van onze wandeling geven we onze camera even een pauze gunnen tijdens onze lunch.
Na de lunch worden onze ogen terug verblind door de overvloed van kleuren.
Nu richting "Jukani Wildlife", waar de wilde dieren wel in gevangenschap leven. De wilde natuur van dichtbij. Onze goedlachse gids Elvis maakt ons wegwijs in het leven van de katachtigen. In gevangenschap leven de dieren langer dan in het wild. Het park is sinds enkele jaren verhuist naar deze ruimere omgeving. Het is voedertijd en de dieren lopen te ijsberen en omdat het bijna sluitingstijd is en wij nog de enige bezoekers zijn konden we een glimp opvangen als deze wilde katachtigen hun steak voorgeschoteld krijgen. In een elektrisch golfkarretje ligt achteraan een grote bak met verschillende soorten klompen vlees, zelfs een poot van één of ander dier. De dieren worden niet meer gevoederd als er bezoekers zijn, omdat ze dan zeer agressief worden en dit tafereel hebben we mogen meemaken. Hun gebrul produceren een enorm aantal decibels en met gebloote tanden willen ze ons waarschuwen om zeker hun diner niet aan te raken. Ja maak zo eens een dier wijs dat ik geen vlees lust. Onze gids loodste ons verder weg van de obers, zodoende de dieren minder agressief uithaalden.
Het is al redelijk laat in de namiddag en zetten onze weg terug richting Leisure Island. We willen ons gaan opfrissen in onze B&B eer we een leuk restaurantje willen uitzoeken. Met gemengde gevoelens rijden we terug met de film in ons hoofd wat we die dag gezien hadden. De natuur is wonder mooi, zit zo logisch in elkaar en alles is op elkaar afgestemd en men ziet dat onmiddellijk aan de dieren. Maar we vonden het zo spijtig dat we deze prachtige wezens in gevangenschap hebben ontdekt. Dit geeft een verkeerd beeld door dan dat ze in het wild zouden leven. Wel leuk dat men ze van dichtbij kan bekijken zonder te vrezen voor je leven.
Soms zijn mensen gevaarlijker en onberekenbaarder dan wilde dieren.
Dag 15
Vandaag gaan we een frisse neus ophalen - letterlijk en figuurlijk want het weer is niet schitterend, bewolkt en een fris windje - en gaan we op zoek naar slangen in 'Snake Valley', maar eerst onze innerlijke mens verzadigen met een ontbijt. Ook hier zitten deze reptielen in gevangenschap en de echte giftige achter het glas. Gelukkig maar. Ook hier zijn we de enige bezoekers en hebben we de gids voor ons alleen, geen gedrum rond de aquariums om de slangen te kunnen zien of om een foto te kunnen nemen. Sommige venijnige kronkels doen je toch huiveren hoor. Dank zij onze gids die geen angst heeft van deze serpenten komen we veel te weten van deze reptielen hun leven en habitat.
Zonder angst neem hij deze slangetjes in zijn handen of draait hij ze als een boa rond zijn hals. Brrrr..... niets voor mij. Onze gids stelt mij voor om de slang te aaien, ooohhhh neen over my dead body!!! Mijn hele ziel en lichaam smelt samen bij de gedachte alleen al. Mijn ventje springt over zijn eigen schaduw en voor hij het weet draagt hij een levende sjaal van slangenleder.
Naast de slangen zaten er ook een paar surfplanken van LaCoste op ons te wachten, gelukkig ook achter slot en grendel. Op het domein was zelfs een paarden manage aanwezig met de bijhorende jachthonden en vrij in het veld een hangbuik varken dat zich ongegeneerd tegoed deed van het groene gras en zich niet stoorde aan het bezoek dat aanwezig was, zoals wij oa...
Richting terug naar de B&B overlegden we waar welk restaurantje we zouden willen ontdekken... The Olife Tree is het geworden. Een duur restaurantje, iets te duur volgens ons maar wel een lekkere keuken. Het leuke is dat de menu op een krijtbord wordt geschreven en op = op en idem voor de wijn. Dit betekend wel dat het allemaal vers is. In het hoogseizoen moet je er wel reserveren. Knysna heeft wel een uitgangsbuurt maar is meer gericht op de zwarte bevolking, zelfs in het toeristische gedeelte. De restaurantjes zitten bijna overal vol, toch de hogere klasse.
De laatste nacht in Knysna.