Djerba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

'echt' Djerba

Djerba,
Tunesië


Djerba is een mooi, klein en overzichtelijk eiland en prima (ook als vrouw!) te bereizen. Een nadeel is dat je verplicht in een all-inclusive moet, maar pak een taxi en je komt overal en met Duits/Frans/Engels red je je zonder meer!
Als je naar Midoun gaat kun je het stadje bekijken of inderdaad naar de touristenbruiloft gaan (zie andere tip) maar ik zou het niet aanraden voor mensen die de cultuur 'echt' willen zien. Het is een show met veel opsmuk en voor de kameel (lees dromedaris) is het alleen maar zielig. De dromedarissen op Djerba gaan al jong dood omdat ze niet tegen de vochtigheid van het eiland kunnen.
Wat wel erg mooi en leuk is om te doen is om vanaf Midoun langs de weg te lopen waar allemaal oude Menzel-woningen staan (gebouw met koepel in het midden voor de man en huizen er omheen voor de vrouwen, uit de tijd dat de Tunesische man nog meerdere vrouwen mocht hebben). Als je een willekeurige weg inslaat (links) kun je richting diverse ingeslapen dorpjes lopen. Hier vinden prachtige taferelen plaats die je het echte Djerba laten zien; Mannen die in velden bloemen plukken voor de paarden, mannen in lange jurken met ezels, een man die thee gaat drinken met zijn zoontje. De vrouwen zorgen thuis voor de kinderen. Als je discreet omgaat met de bevolking en ze niet voor de voeten loopt kun je hier prima vrij rondlopen. En je wordt er als vrouw veel minder lastig gevallen dan in de stadjes!
Voor wie wandeltips wil, onze hostes van het hotel had een wandelboekje in het Duits - dat zou je wellicht op internet kunnen opzoeken.
Vanuit Djerba moet je ook zeker naar het vasteland van Zuid-Tunesie (als het kan met overnachting in de woestijn). De Sahara is niet zo heel erg ver weg en ongelofelijk om gezien te hebben!