Ruaha NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ruaha National Park een prachtige safaribestemming

Ruaha NP,
Tanzania


Tanzania heeft vele Game Reserves en Nationale Parken waardoor het een uitstekende bestemming is om wild in de vrije natuur te bekijken. In het Ruaha National Park onderdeel van het Zuidelijk Safari circuit hebben we 2 gamedrives gemaakt. Het park (oppervlakte van 10.300 km2 ) vormt samen met de Game Reserves Rungwa, Kizigo en Usungu een groot ecosysteem.

Vanaf de maingate entree reden we door 'Miombo woodland' waarna we bij de Great Ruaha Rivier aankwamen. Hier bij de rivier een prachtige landschap met diverse nijlpaarden, krokodillen, een kleine groep olifanten en giraffe. Verder uitgesleten kloven, baobabs, euphorbia, acacia, ondergelopen graslanden, bossen en diverse geisoleerde heuvels - rotsen met hierop diverse klipdassen die aan het zonnenbaden waren.

Vooral in de middag veel wild. Het leek op een gegeven moment wel of het wild van overal kwam. Zagen massa''s olifanten (soms groepen > 30 stuks) in en rond een vaak drooggevallen rivier. Hier was het groen doordat het water redelijk dicht onder de oppervlakte lag. Dieren maakten met hoeven of poten kleine poeltjes om zo aan water te komen. Een luipaard lag verscholen achter struiken maar was niet happy. Ondanks dat het rustig was waren er toch 6 jeeps rondom. Hij was agressief en liet zijn tanden zien en liep snel weg. Op zoek naar zijn prooi vonden we een dode impala onder struiken liggen. Het karkas was aan de onderzijde netjes weggegeten. De onderzijde is blijkbaar het makkelijkste te eten omdat het zachter is.

Verder zagen we ook diverse groepen leeuwen die aan het rusten waren maar ons hoogtepunt was wel het zien van een grote groep wildebeesten (gnoe) Deze liepen evenwijdig met de weg en waren op weg naar de rivier om te drinken. Het zullen er honderden geweest zijn. Wij bleven even voor het punt staan waar ze de weg over wilden steken naar de rivier. Na aarzeling gingen een klein aantal naar de rivier en gingen in een rijtje staan drinken. Prachtig om dit te zien. Daarna hebben we ze met rust gelaten zodat de rest ook naar de rivier kon.

Maar naast de dieren waren er natuurlijk ook vogels. De volgende zagen we regelmatig: Neushoornvogels, Afrikaanse visarend, IJsvogels, diverse ooievaarsoorten, gieren, hoenders, struisvogels, reigers, kraanvogels, Scharrelaars en nog vele meer.

Ruaha National Park moet je gezien hebben als je dit gedeelte van Tanzania bezoekt.