Een overzicht van de hoogtepunten van mijn reis door Kenia en Tanzania
Een overzicht van de hoogtepunten van mijn reis door Kenia en Tanzania
‘’This is your captain speaking, we have just arrived in Nairobi, Kenya, we wish you a pleasant stay and hope to see you again’’. Zodra de deuren van het vliegtuig open gaan, ruik, zie en voel ik het; ik ben in Afrika! Als ik mijn koffer heb gevonden en in de taxi zit, word ik overdonderd door alles wat om me heen gebeurt. Het Afrika gevoel wat ik zojuist nog had, is net zo snel weer verdwenen. Even was ik vergeten dat Nairobi een wereldstad is met veel Westerse invloeden, maar ik word hard met mijn neus op de feiten gedrukt. Langs, voor en achter me doemen hoge gebouwen op, wegen en auto’s omsingelen me en de bedrijvigheid doet me denken aan Europa. Een beetje teleurgesteld word ik afgezet in het hotel, maar al snel voel ik me helemaal thuis in dit inspirerende land.
Als je naar Afrika gaat is een safari natuurlijk een must. Aan aanbiedingen ontbreekt het niet; zodra ik een voet in Nairobi zet word ik aangevallen door safari scouts. Er zitten enorme verschillen in prijzen, maar ik besluit het zo goedkoop mogelijk te doen en voor 300 dollar kan ik drie dagen op safari naar de Masai Mara. We slapen in tenten net buiten het park waar maar twee uur elektriciteit per dag is. Vol verwachting begin ik aan de safari en maak ik foto’s die zo als ansichtkaart gebruikt kunnen worden. Ik zie zebra’s, antilopen, giraffen, leeuwen, cheeta’s, olifanten en buffels en het landschap is fantastisch. Het enige wat tegenvalt zijn de vele safaribusjes die overal door het park rijden, maar verder is het geweldig om te doen.
De Masai Mara is een prachtig Nationaal Park wat grenst aan het Tanzanese Park Serengeti. Na jarenlang geteisterd te zijn door olifantenstropers, zijn er nu goede wetten die het stropen verbieden en is het park in volle glorie. In de maand juli emigreren de gnoes van Tanzania naar Kenia via de Mara rivier, ook wel bekend als de Wildebeest Migration en dit trekt uiteraard veel toeristen. Het ultieme Afrika gevoel wordt werkelijkheid in dit park, waar je de Big Five (olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en buffel) kunt spotten.
Omdat ik het echte Afrika wil leren kennen, ga ik na de safari een hiking tocht maken door de Usambara Mountains van Tanzania. Na een slopende bustocht van 14 uur van Kenia naar Tanzania, komen we aan in Lushoto, een stadje wat op 1500 meter hoogte ligt. We regelen een gids die ons gaat begeleiden door de bergen totdat we aankomen in Mtae. Onderweg doorkruizen we kleine dorpjes waar mensen in de landbouw werken en weinig toeristen hebben gezien. Kinderen stormen op ons af omdat ze op de foto willen. Het landschap veranderd voortdurend en we zien apen, kameleons en allerlei vlindersoorten. De natuur om ons heen is fantastisch en we bevinden ons in het ongerepte Afrika. Na drie dagen ongeveer acht uur per dag lopen, bereiken we eindelijk de top en het uitzicht is werkelijk prachtig. Ik ben geraakt door de vriendelijkheid van de mensen hier en hun leefomstandigheden. Moe maar tevreden en weer een ervaring rijker keren we tenslotte met de bus terug naar Lushoto.
De volgende onderneming die niet op mijn lijstje kan ontbreken is het paradijselijke eiland Zanzibar, een behoorlijk toeristisch oord in de Indische Oceaan bij Tanzania. Vanuit Dar es Salaam vertrekken we met een boot naar het eiland. Na vier uur zeeziek over de reling hangen, is de aanblik van de azuurblauwe zee en de witte stranden adembenemend. We worden met een taxi naar ons hotel in Jambiani gebracht, de rustige kant van het eiland. Dit is een ultieme huwelijksreis locatie en het ontbreekt ons niets aan luxe. Je kunt hier prachtig snorkelen of duiken en het kitesurfen is een veel beoefende sport aan deze kust. De bewoners leven op het hele eiland in traditionele hutjes en zijn erg vriendelijk. We hebben meerdere malen ons avondeten genuttigd in één van de locale restaurantjes en buiten het feit dat alles natuurlijk bereid word –de dieren lopen bijvoorbeeld overal los rond en worden optimaal geconsumeerd- kunnen we op deze manier de bevolking steunen.
Het enige openbare vervoersmiddel op heel Zanzibar is een Dalla Dalla, een klein busje wat op een pretpark treintje lijkt en de motor van een scooter heeft en dus erg zuinig is. Als we het andere deel van het eiland bezoeken, worden we met dertig schoolkinderen in zo’n busje gepropt en de ballonnen die ik had meegenomen worden gretig in ontvangst genomen. We moeten overstappen in de hoofdstad Stonetown met zijn rijke cultuur en architectuur en na de twee uur durende reis in het volle busje is het een verademing om hier even rond te lopen. Na een uur slenteren door de smalle straatjes gaan we door naar de noordkant van Zanzibar wat een stuk toeristischer is en waar de kustlijn wordt gekenmerkt door de vele resorts. We boeken hier een boottochtje om dolfijnen te spotten en snorkelen met vijftig andere toeristen tussen de tropische vissen.
Met een hoop nieuwe ervaringen en een tas vol souvenirs keer ik weer terug naar het vasteland in een dhow (lokaal bootje) dat door de vele mensen en de onstabiliteit bijna zonk. Al met al maakt het mooie weer het hele jaar door en de idyllische kustlijn dit eiland zeker de moeite waard om te bezoeken.
Nog helemaal onder de indruk van alles wat ik heb meegemaakt in Kenia en Tanzania, stap ik in het vliegtuig. Ik heb het gevoel dat ik een ander mens ben geworden en heb een hoop geleerd van de ervaringen op mijn reis. Wat me het meest is bij gebleven is het optimisme van de mensen en de prachtige natuur en het was voor mij een eye opener om te zien in wat voor omstandigheden sommige mensen leven. Ik denk terug aan mijn verwachtingen die ik had voordat ik vertrok en ze zijn in alle maten overtroffen.