Ngorongoro krater

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Ngorongoro-krater is een must!

Ngorongoro krater,
Tanzania


Tot mijn stomme verbazing zijn er na 2008 op de Columbus-site geen tips over de Ngorongoro-krater geplaatst. Daar wil ik graag vandaag verandering in brengen want de Ngorongoro is een must voor natuurliefhebbers.

De krater is de grootste nog complete caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld. Hij bevindt zich ten noordwesten van Arusha in Tanzania op ruim 2200 meter boven NAP. Deze vulkaanresten zijn vermoedelijk 2 tot 3 miljoen jaar geleden ontstaan uit een vulkaan die zo'n 5000 meter hoog moet zijn geweest .
De krater heeft een doorsnee van 17 tot 21 kilometer en de kraterbodem een oppervlak van ca. 260 vierkante kilometer. De rand van de krater ligt ongeveer 600 meter boven de kraterbodem.

In de krater leven naar schatting minimaal zo’n 25.000 grotere zoogdieren. Daarmee is dit één van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. Van de big five: leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard ontbreekt alleen de laatste. Maar de cheetah komt er wel voor. Ik heb hem zelfs vlak bij onze auto gezien. Ook zebra’s, gnoes en nijlpaarden zul je zeker tegen komen.
De giraf zul je er niet vinden. Door hun lange nek en lange poten kunnen zij de steile afdaling naar de bodem van de krater niet maken. Ook krokodillen en impala's komen niet in de krater voor.

Als het geregend heeft kunnen er alleen vierwiel-aangedreven auto's de krater in, vanwege de steile toegangs- en uitgangswegen.
Op de rand van de krater bevinden zich meerdere kampeerplaatsen en lodges. Je kunt dus blijven slapen. De zonsondergang bij de rand van de krater kan prachtig zijn, maar de wolkenluchten vaak ook.

Voor Afrikaanse begrippen kan het er koud zijn. Onze lodge lag op 2400 meter hoog. Dan heb je geen klamboe nodig. Muggen vinden het aan de bovenrand te koud.
Toen ik ’s nachts in de Sopa Lodge in bed stapte schrok ik even flink: wat voelde ik daar tegen mijn been – iets warms en zachts….welk eng beest had zich daar genesteld?? Gelukkig, het viel mee. Het hotelpersoneel had me ongevraagd een warmwaterkruik gegeven….

Nog een waarschuwing tot slot. Bij de ingang van het conservation area Ngorongoro moet je je melden. Sluit de auto dan goed af en neem geen etenswaren mee naar buiten want de bavianen loeren op je. Ze zijn brutaal genoeg om tegen je op te springen of de auto binnen te klimmen.