Arusha
Masai markt
Markt
Donderdag marktdag, ook zo voor de Masai. Geiten, schapen, koeien vinden hun weg naar hun nieuwe eigenaar. Direct na een tijdig ontbijt nemen we de tuktuk die hier ook wel “bajaji” of toeketoek wordt genoemd. Er blijkt al een klant in te zitten, maar als ie niet vol is vertrekt ie niet en ook met ons vieren blijkt ie niet vol te zien. Een big african woman wordt er nog aan toegevoegd. Haar billen bijna op schoot als ze het deurtje sluit en ik vraag me ernstig af hoe die ook nog op het stoeltje gaan passen. Maar als bij wonder lukt het haar zich in het krappe vervoermiddel te proppen en krijg ik als toegift nog een brede glimlach toegeworpen.
Via de hoofdweg bereiken we de markt maar eerst moeten er nog een paar verkeersdrempels genomen worden. Verderop bevinden zich een paar nieuwe en de stratenmakers moeten wat te enthousiast te zijn geweest, want menig tukukbestuurder heeft moeite zijn voertuig over de drie bulten tellende obstakels te manoevreren. Dus nemen we de zandweg ernaast, maar die gaat over stenen en zo zie ik me naast big mamma afrika al bijna een hap in het zand nemen als we bijna omver tuimelen.
De markt ligt op een braakliggend, stoffig terrein en de reden dat we zo vroeg zijn is niet om de grote drukte voor te zijn, maar omdat hoe later het wordt het terrein door menig pootafdruk en voetstap veranderd in een stofwolk met hier en daar een kleine tornado vertonend. De masai zijn ofwel vriendelijk en laten mijn camera vrolijk klikken ofwel zijn erg afwijzend en gebaren boos dat ze er niet van gediend zijn. Het lukt me dan ook niet het tafereel goed vast te leggen en al snel laat ik de camera in zijn tas verdwijnen. Even verderop worden de verhandelde geiten geslacht en boven vuurtjes gerookt waar ze vervolgens op het bord van winkelende voorbijgangers belanden.
Er is een plek voor het verhandelen van schapen en geiten, een voor koeien (soms een mix van de typische masiakoe met bult en de hollandsche bonte), een plek voor groente, voor handelswaar als masaischoenen gemaakt van autobanden (als het moet op maat gemaakt) en een plek voor een hapje en een drankje. Deze laatste plek bevind zich onder grote cactusbomen waartussen grote doeken gehangen zijn voor de nodige schaduw. Het is hier bukken anders haal je je open aan de centimeter grote doornen die ze rijk zijn. Voordat de markt echt in rook opgaat verdwijnen we van het toneel, vrolijk uitgezwaaid door vele kinderhandjes.