West Uganda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Work hard, love yourself, be good to others

West Uganda,
Oeganda


We worden met open armen ontvangen in het dorp Kanyamahene,vlakbij het Bwindi forest NP, want we zijn de eersten die meedoen aan een z.g. village walk waarbij de bevolking wat van het dagelijks leven laat zien.
Tijdens een bezoek aan het schooltje kijkt deze jongen nieuwsgierig mee (het is zaterdag, dus geen school). Het dorpshoofd en de onderwijzer laten namelijk zijn openbare school Kavumaga zien.
Er gaan tegenwoordig veel meer kinderen naar school, want om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven basisonderwijs te volgen, schafte de regering Museveni het schoolgeld af. Toch komen kinderen van arme ouders of verzorgers in de problemen, want er is geld nodig voor het schooluniform en schoenen, schrijfgerei, boeken, schriften, examens en toetsen. Vaak krijgen de leerlingen een warme lunch, waar ze wel voor moeten betalen. Dit hele programma wordt up-keep genoemd. Een donatie is dan ook meer dan welkom.
Ook leermiddelen zijn er minimaal. Hier zie je een wandplaat om te leren tellen en een dierenplaat met moeder en kind. Verder zijn er zelfgemaakte landkaarten, een klein schoolbord met een gat erin en zelfgemaakte muziekinstrumenten, want dansen en muziek maken moet. Buiten zijn opvoedkundige teksten aan de bomen gespijkerd zoals Love to live, Love yourself, use latrine well.