Oost Uganda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Batwa kinderen in oude vale kleding

Oost Uganda,
Oeganda


In Oeganda tussen Kabale en Kisoro bezochten we een Pygmeenstam, de Batwa's. Het dorpje bestond uit een paar huizen en lemen hutten. Ze waren klein van binnen en vooral als je bedenkt dat er een gezin in moet leven.

Tijdens het bezoek zagen we deze kinderen. Ze hadden net als vele daar niet echt goede warme kleding. Het was vaak oud soms gerafeld en was niet echt geschikt voor het koude weer. De temperatuur was overdag 15C was en in de avond nog stukken kouder.

De pygmeeen waren van oorsprong jagers die in de buurt van het regenwoud woonden. Alleen ze zijn verdreven uit hun woongebied en hebben nu hun verblijf op verscheidene andere plekken waar ze niet meer mogen jagen. Op termijn zullen ze andere dingen moeten gaan doen om van te leven maar dit komt slechts moeizaam tot stand.

Deze kleine communiteit van pygmeeen hebben geen landsrechten, geen legale toegang en gebruik van bossen en hierbij komt ook nog dat ze op lokaal en op landelijk niveau vaak gediscrimineerd en achtergesteld worden.