Noord Uganda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kidepo Valley NP, een onontdekt wildpark

Noord Uganda,
Oeganda


In het uiterste noordoosten van Uganda ligt het schitterende Kidepo Valley National Park. Dit park grenst aan Zuid Soedan, waar het over gaat in het Kidepo Game Reserve.

Kidepo Valley is een park dat nog niet door veel toeristen wordt bezocht, hoewel het park het bezoeken meer dan waard is. Kidepo Valley is het enige park in Uganda waar men het jachtluipaard (cheeta) en de struisvogel kan waarnemen. In het park leven verder grote kuddes olifanten, buffels en giraffen. Daarnaast leven er verschillende antilope-soorten, zebra's, wrattenzwijnen, leeuwen, luipaarden en jakhalzen en hyena's.

In de drie dagen dat wij in Kidepo Valley waren, zijn wij slechts 2 andere toeristische koppels tegen gekomen. Hierdoor heb je helemaal het gevoel dat je het park voor je alleen hebt.
Doordat Kidepo Valley enigszins afgelegen ligt zijn er twee gangbare manieren om er te komen. Dit is per auto of per vliegtuig (Kidepo Valley heeft zijn eigen airstrip). Vanuit Murchison Falls NP is het via Gulu en Kitgum zo'n anderhalve dag rijden naar Kidepo Valley. Ook vanuit Jinja doe je er via Mbale, Lira en Kitgum anderhalve dag over om er te komen.

In Kidepo Valley kun je overnachten in de Apoke Lodge (zeer luxe), Nga'Moru Wilderness Camp (middle class accommodatie die grenst aan het park), UWA banda's (eenvoudig) of kamperen op de campsite's.

Wij verbleven in de UWA banda's, wat zeker een aanrader is. Door de afgelegen ligging en de geringe aantallen toeristen, hebben de UWA banda's moet je hier voor je eigen eten zorgen. Dit eten moet je uiterlijk inslaan in Gulu of Lira omdat tussen deze steden en Kidepo Valley niet veel te koop is. Tegen een geringe vergoeding kun je het eten laten bereiden, maar je kan ook de keuken "huren" en zelf koken. Drie dagen doorkomen op koekjes, bananen, ananas en eenvoudige rijst en spaghetti maaltijden was voor ons geen probleem.

Een echte aanrader voor Kidepo Valley is de wandelsafari. Doordat Kidepo Valley een savanne landschap heeft, zien de dieren je al van verre aankomen. Toch geeft zo'n wandeling door de natuur een veel intensere beleving van je omgeving dan de autosafari.