Murchison Falls NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nimmerzat

Murchison Falls NP,
Oeganda


Zo net tijdens of na het kerstdiner vind ik dit wel een toepasselijke foto.
De Afrikaanse nimmerzat dankt zijn naam aan het feit dat hij in de eerste tien dagen zoveel eet, dat hij meer dan acht keer zo zwaar wordt, van zestig naar 500 gram!
De ouders gaan in het ondiepe water met open snavel staan wachten tot er een mogelijke prooi, bijvoorbeeld een kikker, langs zwemt. Hij reageert heel snel en weet bijna iedere prooi uit het water te vissen. Heel bijzonder is het volgende: Als de zon op het water schijnt, spreidt hij zijn vleugel en zorgt dat er schaduw op de plek valt waar hij aan het vissen is. De vissen komen op de schaduwplekken af.
De nimmerzat slaapt meestal in een hoge boom naast of in de buurt van de rivier. Geluid maakt hij bijna nooit. Alleen tijdens het broedseizoen proberen de mannetjes een vrouwtje te lokken door te klepperen en sissende geluiden te maken. Ook klapperen ze net zoals andere ooievaars met hun snavel.
Deze Nimmerzat zagen we tijdens een boottocht op de Nijl bij Murchison Falls. Probeer wel een kleine boot te krijgen zodat je dichtbij kunt komen.