Murchison Falls NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bijzonder Hartebeest

Murchison Falls NP,
Oeganda


Het is nog vroeg als we vertrekken voor onze game drive in het uitgestrekte Murchison Falls NP. Het is er nooit druk, zelden zie je meer dan een auto.
Grote kuddes antilopen trekken voorbij en dan zie ik voor het eerst dit bijzondere hartebeest: de Jackson’s hartebeest met zijn kenmerkende lange hoofd. Een dier houdt ons in de gaten, maar zolang we stilstaan knabbelt de ander rustig verder aan het overvloedige gras.

We vinden het nu heel gewoon om in Oeganda veel wild te zien, maar in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw , tijdens het Amin regime, werd de wildstand in Murchison Falls National Park gedecimeerd door plunderende legers. Op olifanten, buffels, giraffen, nijlpaarden, hartebeesten, wrattenzwijnen en de kob (het meest voorkomende ras van antilopen in Oeganda, werd tot uitsterving aan toe gejaagd.
Vreemd genoeg heeft de bezetting door de LRA-rebellengroep een positief effect gehad op de wildstand. Door de aanwezigheid van deze rebellen kregen stropers weinig kans en is de wildstand sindsdien explosief toegenomen. Nu de neushoorn nog.