Schubben als medicijn
Lagos,
Nigeria
Een foto uit de hele oude doos, uit de jaren zeventig toen wij in Nigeria woonden en die afgelopen week gedigitalisseerd is om niet verloren te laten gaan. Op de stoffige buitenwegen zat dit merkwaardige dier midden op de weg. Om het zeldzame dier niet te laten overrijden of erger nog, in één of ander medicijn te laten belanden heeft mijn vader het dier opgepakt en een eind van de weg tussen de struiken gezet. Pas later kwamen we er achter dat het een unieke ervaring was en dat je ze zelden ziet.
Het is een pangolin, een dier waar wij ook wel schubdier of soms zelfs miereneter tegen zeggen. Hoewel het uiterlijk van de pangolin anders doet vermoeden, is het geen reptiel maar een zoogdier. Het is een langwerpig maar klein dier dat een harnas draagt van vele harde schubben. Dit maakt ze ook uniek in de zoogdierwereld. De naam komt van het Maleise woord pengguling, dat los vertaald 'iets dat oprolt' betekent. Pangolins worden 40 tot 70 centimeter lang, exclusief de lange staart. Bij gevaar rollen ze zich op waardoor ze voor veel roofdieren niet interessant meer zijn. Enkel hyena's en een handjevol grote katachtigen weten hiermee om te gaan. Aangezien deze dieren geen tanden hebben, bestaat hun eten voornamelijk uit mieren, termieten en larven. Deze likken ze op met hun plakkerige tong.
Pangolins zijn één van de meest verhandelde diersoorten ter wereld. Comlumbus heeft hier in maart 2019 nog een artikel over geschreven (https://www.columbusmagazine.nl/artikel/10243/nog-meer-druk-op-al-bedreigd-wildlife). Ze worden op grote schaal illegaal vervoert naar landen als China en Vietnam. De vraag in deze landen is groot. In Azië laat het dier op je bord zien hoeveel geld je hebt. De exemplaren die in Azie gevangen zijn, worden regelmatig levend in de restaurants uitgekozen. De schubben van de pangolin zijn van keratine: hetzelfde materiaal als onze vingernagels, en dus ook van de hoorns van de neushoorn. Dat verklaart waarom ook pangolins de pineut zijn als het gaat om medicijnen. China is de laatste jaren enorm aan het investeren in Afrika zodat ze gebruik kunnen maken van de aanwezige grondstoffen in dit continent. Daardoor neemt helaas ook de illegale handel toe.