Luderitz

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wilde paarden

Luderitz,
Namibië


Een onderdeel van het Sperrgebied, zijn ongetwijfeld de legendarische woestijnpaarden die je vaak langs de weg kan zien wanneer je op weg bent van Aus naar Luderitz.
Er bestaan verschillende theorieën aangaande de origine van de paarden. Eentje ervan bestaat erin dat ze afstammelingen zijn van een stier die eigendom was van de Duitse Baron von Wolf. Hij bouwde destijds het Duwisib kasteel, 100 kilometer ten noordoosten van Garub.
Een andere theorie zou zijn dat de paarden werden achtergelaten toen de Duitse Schutztruppe Aus verlieten in 1915.
Nog een theorie is dat de paarden de afstammelingen zijn van zowat 6.000 paarden die toebehoorden aan het Zuid-Afrikaanse leger dat kampeerde bij de waterput van Garub in 1915.
Als laatste wordt er gedacht dat de paarden afkomstig zijn van het zogenaamde Kubub fokpaard van bij Kubub Station onder toenmalig management van oud burgemeester Emil Kreplin. Hij leverde werk-, maar ook renpaarden.
Het behoud van de wilde paarden in deze regio stuit bij sommigen op verzet, maar anderen beweren dat de paarden van historische en wetenschappelijke waarde zijn en dat ze niet mogen verdwijnen.